Atunci când umorul face parte din obișnuințele noastre, în general abordăm viața într-un mod jucăuș, găsind acele mici elemente care ne aduc zâmbetul pe buze chiar dacă trăim vremuri dificile și stresante.
Suntem uneori atât de încrâncenați, atât de serioși încât uităm chiar și să zâmbim. Nu mai zâmbim nici măcar de complezență. Viața devine așa o luptă și o zbatere și nu ne mai bucurăm. Unde vrem să ajungem totuși? Mă întreb inclusiv pe mine aici…. Obișnuiam să prețuiesc unorul și să mă bucur de beneficiile unui râs sănătos, dar parcă acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar……
În plus, acum nu ne mai putem vedea unii altora zâmbetele, sperăm să recuperăm acest semnal social cât de curând. Momentan, sănătatea este mai important decât orice altceva.
Totuși, ce este umorul? Umorul înseamnă a recunoaște ceea ce este amuzant în anumite situații de viață și a oferi și celorlalți viziunea noastră jucăușă, mai ușoară, care ia lucrurile mai puțin în serios. Umorul este un liant important în interacțiunile sociale și poate contribui la consolidarea echipei sau la îndreptarea către obiectivele grupului. Acolo unde alte puncte forte sunt mai importante pentru atingerea anumitor tipuri de obiective sau pentru a face față anumitor tipuri de probleme, umorul este rareori o componentă esențială a interacțiunilor sociale pozitive, dar este adesea una de dorit. Este, de asemenea, o metodă valoroasă de a face față situațiilor stresante și de suferință.
Umorul implică abilitatea de a-i face pe ceilalți să zâmbească sau să râdă. Înseamnă, de asemenea, că avem o perspectivă diferită, creativă și veselă asupra adversității, care ne permite să ne identificăm și altă perspectivă, “alta decât cea serioasă” și, astfel, să ne susținem și auto-susținem buna dispoziție.
Umorul este o caracteristică din cadrul valorii transcendenței, una dintre cele șase virtuți care subcategorizează cele 24 de puncte forte. Transcendența descrie punctele forte care ne ajută să ne conectăm la universul mai mare și să oferim sens existenței noastre. Din transcendență, pe lângă umor mai fac parte aprecierea frumuseții și a excelenței, recunoștința, speranța și spiritualitatea.
Cum ne putem explora și aplică această caracteristică? Ce putem face pentru a aduce mai mult umor în viața noastră?
Cred că putem începe să luăm mai ușor ceea ce ni se întâmplă, să nu ne mai luăm nici pe noi și nici viața ca pe ceva fix, rigid și absolut și să nu uităm, ………….adesea uităm, …………..că viața este și despre bucurie, despre oameni, despre zâmbete, despre relaxare și stare de bine. Chiar dacă nu am terminat tot ce aveam de făcut pe ziua respectivă, la ce ne-ar ajută să ne gândim la acest lucru seara, peste noapte, eventual ne-ar ajuta sa nu dormim???..…. În schimb putem alege să ne felicităm pentru ceea ce am reușit să facem, zilele sunt unele mai bune, altele mai puțin bune și să sărbătorim cu un film, o baie caldă, o carte bună….
Dacă apreciem umorul, l-am apreciat cândva sau ne-am dori să îl experimentăm, putem viziona o comedie, citi ceva amuzant, putem urmări clipuri amuzante sau chiar face glume, mici farse, juca jocuri amuzante cu cei din jurul nostru.
Cred că umorul ține mult de inteligență și de fațetele multiple ale unei situații precum și de o atitudine opimistă față de lume și de viață în general.
Există chiar o terapie prin râs și s-au făcut cercetări despre cum râd oamenii și cu ce îi ajuta acest lucru.
Râsul este molipsitor și ne dă o stare de bine, ne îmbunătățește circulația sangvină, oxigenarea creierului, producerea endorfinelor. Este un liant al relațiilor interumane și creează mai repede legături. Umorul folosit în conversații îi face pe oameni să asculte, ajută memoria de lungă durată și învățarea, ajută la înțelegerea lucrurilor. De asemenea reduce diferențele dintre oameni, crește încrederea și aplanează conflictele.
De asemenea, rezultatele cercetărilor privind beneficiile umorului au dus la concluzia că oamenii cu simțul umorului sunt mai atrăgători din punct de vedere social. Oamenii cu simțul umorului tind să fie de asemenea mai sănătoși. Umorul poate, de asemenea, să scadă anxietatea socială, creând astfel oportunități de conectare socială. Hai să ne bucurăm de aceste beneficii și să nu treacă o zi fără ca măcar să zâmbim de câteva ori!
“O zi fără râs, este o zi pierdută”, cum spunea Charlie Chaplin.
Sursă rezultate cercetare: Viacharacter.org
Articole anterioare: