Ce este o emoție? Este o stare de spirit ce apare mai degrabă spontan decât prin efort conștient și este deseori însoțită de schimbări psihologice și fizice, care pot fi observate. Diferiți psihologi consideră că anumite emoții sunt de bază iar celelalte pot fi derivate sau combinații ale acestora. Astfel Paul Ekman consideră că există șase emoții de bază, universale. El contestă vechile credințe cum că emoțiile și expresiile faciale sunt determinate cultural.
Cele șase emoții de bază după Paul Ekman sunt: FERICIREA, TRISTEȚEA, FURIA, DEZGUSTUL, FRICA și SURPRIZA.
Cum se vede FERICIREA? Expresia fericirii constă în mici riduri în colțurile ochilor, pomeții obrajilor se ridică și se observă mișcări ale mușchiului globului ocular. Ochii sunt strălucitori, privirea este vie, omul este în mișcare, cu multă energie.
Exercițiul 1: Exersați în mod intenționat cu copiii cum se vede fericirea, efectuând mișcările descrise! Ce motive de fericire avem?
Cum se vede TRISTEȚEA? Expresia tristeții constă în pleoapele lăsate, pierderea concentrării ochiului direct asupra unui stimul, colțurile buzelor se lasă în jos, gura are forma de U întors. Ochii par că privesc în gol, spatele e puțin cocoșat, umerii sunt lăsați, omul pare că poartă o povară.
Exercițiul 2: Cum arata un om trist? Exersați postura cu copilul dumneavoastră! Care pot fi motivele de tristețe în viața de zi cu zi?
Cum se vede FURIA? Unii autori susțin că furia este doar o mască și ascunde sub ea alte emoții dureroase ca: trsitețe, lipsă de atenție, lipsă de iubire, dezamăgire, frică sau dezgust. Paul Ekman însă, o consideră o emoție de bază. Expresia furiei constă în: sprâncenele îndreptate în jos și unite, fixarea privirii și subțierea buzelor. Omul este încordat, poate încleșta pumnii, corpul este rigid, mai mulți mușchi, mai ales din membre sunt încordați, postura lui poate arăta ca pregătită de atac, îndreptată amenințător spre ceva sau cineva.
Exercițiu 3: Cum arată un om furios? Exersați cu copilul care ar fi postura și gesturile specifice acestei emoții! Care pot fi situațiile care generează furie?
Cum se vede DEZGUSTUL? Expresia dezgustului constă în încrețirea nasului, buza de sus este ridicată, are loc îndepărtarea de stimulul care a produs reacția.
Exercițiul 4: Cum facem când ne dezgustă ceva? Ce ne-ar putea provoca această reacție?
Cum se vede FRICA? Frica poate fi observată prin sprâncenele ridicate și împreunate, pleoapele superioare ridicate, pleoapele inferioare încordate, buzele puțin încordate, întinse spre lobii urechilor. Corpul poate reacționa la frică cu FUGA, LUPTĂ sau ÎNGHEȚARE (blocare).
Exrecițiul 5: Cum reacționăm când ne este frică? Ce anume ne provoacă frica? Toată lumea are frici. Nu suntem lași sau fricoși dacă ne este frică de ceva. Este normal ca la anumite vârste copiilor să le fie frică de ceva anume, ca de exemplu: întuneric, insecte, de un test etc.
Cum se vede SURPRIZA? Surpriza sau surprinderea este vizibilă prin sprâncenele ridicate, ochii larg deschiși și gura deschisă. De aici avem expresia „ai rămas cu gura căscată”.
Exercițiul 6: Cum ne manifestăm surprinderea? Surprinderea poate fi legată de evenimente pozitive, deci este pozitivă, poate fi combinată cu fericirea sau poate fi generată de evenimente negative. Care ar putea fi situațiile în care ne manifestăm surprinderea pozitivă și negativă.
Prin aceste explicații și exerciții copiii (și nu numai) vor fi mai abili în a-și identifica propriile emoții și emoțiile celor din jur.
Săptămâna viitoare vom discuta despre cum și unde simțim emoțiile în corp.
Psiholog Cristina Eftimie
Articole anterioare: