Un aspect interesant care mi-a atras atenția este că mamele și tații se joacă diferit cu copiii lor. Se pare că de obicei tații le lasă copiilor mai multă libertate de acțiune pentru a explora iar mamele sunt mai precaute. Totuși am văzut și alte situații. Există și cazuri exact pe dos, unde tații sunt mai anxioși și mamele mai active. Ei avertizează copiii mai mult decât îi încurajează. Poate ar fi interesant să fiți atenți și să vedeți fiecare cum acționați.
Joaca bebelușului cu tatăl lui este mai degrabă tactilă și de natură fizică iar joaca mamei este mai degrabă vizuală și verbală. Cu alte cuvinte, tatăl face trânte cu copiii, se gâdilă și se aruncă pe jos, se bat cu perne și se îmbrâncesc iar mama le arată lucruri, le vorbește îi învață. Joaca tatălui este mai activă și cu avânt iar a mamei mai calmă și mai echilibrată. Copiii adoră joaca animată și de aceea ei îl aleg în general ca partener de joacă pe tată, care este mai amuzant.
Din anumite studii reiese și că jocul mamelor este mai persistent, chiar dacă bebelușul pare uneori neinteresat. De exemplu mama îi arată ceva într-o carte sau îi citește chiar dacă copilul pare că nu este foarte curios. Ideea cu cititul este foarte bună, chiar dacă copilul nu pare atent. Copiii au nevoie să audă cât mai multe cuvinte. Ei se concentrează foarte puțin ca și timp când sunt mici, dar acest lucru se antrenează prin exercițiu. Faptul că aud cuvinte, chiar dacă nu par a fi atenți contribuie la dezvoltarea vocabularului. Uneori revin la mamă, se uită în carte, întreabă ceva, se îndepărtează iar și se joacă dar aud ce se spune și o să fim surprinși când vor repeta mai târziu. Așadar mamele sunt persistente în a-i învăța pe copii și în a le arăta ce cred ele că este important.
Tații, în schimb sunt mai acordați cu ce își dorește copilul referitor la joc, ei lasă baltă acțiunea imediat ce copilul pare că nu mai este interesat. Dacă copilul ia de jos o mașinuță, tatăl deja imită sunetul produs de aceasta sau îl ia pe copil în cârcă fiind el o mașină, făcând tot felul de acrobații și curbe. Copiii sunt încântați, râd și se distrează foarte bine.
Mama este ghid iar tatăl este partener de joacă. Copilul are nevoie de amândoi. Joaca cu copiii ne încântă și pe noi, ne ține tineri și activi. Atenție: Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm!
Psiholog Cristina Eftimie
Articole anterioare:
[…] Psiholog Cristina Eftimie: Joaca cu tatăl sau joaca cu mama […]
[…] Psiholog Cristina Eftimie: Joaca cu tatăl sau joaca cu mama […]