Expunerea prelungită la soare, cu capul descoperit, combinată cu deshidratarea, duce la apariția insolației. Aceasta poate avea urmări grave dacă nu se acordă îngrijiri imediate.

Când apare insolație, neplăcere de sezon la cer copiii și vârstnicii sunt mai expuși, temperatura corpului ajunge sau chiar depășește 40 de grade Celsius. Este vorba despre o stare de hipertermie, care implică incapacitatea corpului de a-și regla temperatura și de a o menține la 37 de grade Celsius, având loc o acumulare de lichid la nivelul capului (edem cerebral).

Cel mai frecvent insolația apare la cei care petrec mult timp în soare, care nu își acoperă capul și nu se hidratează. Este bine de știut că poate apărea și când se depune efort fizic intens, în condiții de căldură și umiditate excesive sau la cei care stau în mașina închisă, fără aer condiționat, în soare.

Cum se manifestă

Insolația este precedată de stări de greață și de vomă, slăbiciune, durere de cap, crampe musculare, confuzie. Pe lângă temperatura ridicată a corpului, mai apar lipsa transpirației, pulsul rapid, respirația dificilă, halucinațiile, agitația, somnolența și dezorientarea.

Ce trebuie făcut

Dacă nu se acordă îngrijirile imediate persoanei cu insolație, pot surveni tulburări neurologice, afectare renală sau cardiacă, coma sau chiar decesul. Persoana trebuie dusă cât mai repede într-un spațiu răcoros. E bine să i se îndepărteze hainele, pentru ca pielea să intre în contact direct cu aerul. Obiectivul principal este scăderea temperaturii. Pentru acest lucru, corpul victimei va fi răcorit cu apă (nu foarte rece) prin pulverizare sau prin aplicarea de comprese. Pentru scăderea temperaturii nu se vor administra paracetamol sau aspirină, pentru că pot apărea probleme din cauza răspunsului organismului la insolație. Dacă victima este conștientă i se va da să bea apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.