Copiii citesc dacă își văd și părinții citind. Obiceiurile din familie, comportamentul, alimentația și multe altele sunt generate de ceea ce se întâmplă acasă, în familie. Dacă membri familiei stau cu ochii în ecranul telefonului sau cu telecomanda în mână, așa vor face și copiii. Până la urmă nu este corect să trimiți copilul în cameră „să mai pună mâna pe o carte” când tu stai tolănit pe canapea și butonezi.
Copiii ar fi bine să aibă contact cu cărțile de foarte devreme, imediat ce focalizează cu privirea pot privi imagini pe care noi i le arătăm în cărți speciale pentru bebeluși. Când prind obiecte în mâna pot manipula cărți textile, speciale pentru copii așa de mici și puțin mai târziu cărți din carton gros care nu pot fi rupte, format mic. Apoi, treptat, spre un an pot fi introduse și cărțile normale. La început dăm noi paginile și curând va fi capabil și copilul să dea paginile.
Pot să afirm din experiență că acei copii care au cărți de devreme nu le vor rupe mai târziu și dacă se va întâmpla nu va fi intenționat. Când rupe o carte, poate participa a repararea ei, „să ne ajute” să o lipim. Vă asigur că nu o va mai face sau dacă se va mai întâmplă ne va cere să o reparăm.
Ritualurile de citit seara sau într-un moment al zilei pot deveni obiceiuri frumoase și timp de calitate petrecut împreună. Îi citim copilului mic, apoi el se poate uita pe o carte cu poze, noi citim altceva. Este important să își vadă părinții sau pe alți membri ai familiei citind pentru a citi și ei mai apoi. Este important să fie cărți în casă pentru a le putea răsfoi, pentru a se obișnui cu prezența lor.
Când îi citim îl putem antrena prin întrebări legate de imagini sua de ceea ce am citit, în funcție de vârstă. Așa le antrenăm atenția și imaginația.
Contează și limitarea timpului în fața televizorului și a tabletei sau a telefonului. Se știe efectul nociv al ecranelor la expuneri de lungă durată așa că timpul ar trebui limitat la o oră pe zi. Ca o activitate complementară poate citi.
Dacă copilul are prieteni care citesc, pot face cluburi de lectură sau întreceri, își pot împrumuta cărți.
Copiii citesc mai mult dacă îi interesează și le place ceea ce citesc. Dacă au anumite interese, ar fi util să le procurăm cărți despre ceea ce îi interesează.
Vizitele la bibliotecă și în librării, sau la târguri de carte sunt foarte antrenate și pot stimula dorința de a citi.
Sunt o variantă și ascultarea de audiobook-uri și teatrul radiofonic. Puteți viziona din când în când filme realizate pe baza unor cărți. Împreună cu copilul puteți citi pe roluri și, de ce nu, puteți compune povești cu text scris și imagini desenate pe care le legați într-o carte.
Copilul trebuie să aibă acces la cărți, îi puteți crea o mică bibliotecă cu cărți adaptate vârstei lui care poate fi împrospătată periodic.
Există metode suficiente pentru a transmite dragostea de cărți copiilor noștri și toate aceste metode presupun petrecerea unui timp de calitate împreună cu ei.
Psiholog: Cristina Eftimie
Articole anterioare: