Auzim des în zilele noastre că generația de astăzi nu mai citește, copiii nu pun mâna pe o carte și stau cu telefonul în față toată ziua.
V-aș întreba la cine anume vă gândiți când auziți aceste lucruri???
Adevărat că sunt multe alte lucruri de făcut, cu toată tehnologia și toate actvitățile care nu necesită prea mare efort- cum este a citi- astfel mulți copii preferă să joace jocuri pe calculator sau să navigheze pe internet sau să butoneze telefonul.
Și totuși se citește. Târgurile de carte sunt organizate des, multă lume participă și cumpără cărți. Cine citește? Aș spune foarte multă lume, copii, vârstnici, tineri deopotrivă. Este adevărat că statistic nu stăm foarte bine la capitolul acesta în comparație cu multe alte țări dar zic ca e bine că se întâmplă totuși.
Ideea este că un copil care învață de mic că lumea cărților este minunată și că lectura îl transportă în locuri pe care nu și le poate nici imagina, va citi toată viața lui. Așa că în loc să ne plângem de generația care se formează, ce-ar fi să le dăm un exemplu în fiecare zi, citind lângă ei, cu ei, pentru ei și nu numai!……
Dintre beneficii ale cititului cu copiii:
- Îmbogățirea vocabularului – copiii aud cuvinte noi, au ocazia să vadă imagini, reprezentări grafice, cuvintele se fixează mai bine și mai rapid în minte;
- Dezvoltarea imaginației – copiii ascultă, înțeleg și apoi creează ei scenarii noi, văd că orice este posibil cu ajutorul imaginației;
- Concentrarea pe perioade din ce în ce mai lungi de timp – dacă la început sunt atenți câteva secunde sau minute, timpul de citit poate fi prelungit progresiv și copiii își antrenează în felul acesta atenția și capacitatea de concentrare.
- Obiceiul de a citi și aprecierea pentru cărți – citind zi de zi cu părinții, copiii vor dori să citească și singuri, să afle lucruri noi și să se bucure de cărți.
- Antrenarea și dezvoltarea inteligenței – ascultând textul, învață să lege informațiile și să înțeleagă. Se realizează noi legături neuronale, înțeleg cauzalitatea.
- Analizarea situațiilor la nivel mental – copiii se pot pune în situații ipotetice înainte de a le întâlni în viața reală, au un avantaj al gândirii înainte de a acționa, precum și modele de acțiune, consecințe.
- Timp de calitate petrecut împreună cu părinții – toți copiii își doresc să petreacă cât mai mult timp împreună cu părinții lor. Cititul poate fi atât o activitate educativă cât și una plăcută, petrecută împreună.
Poate suna ciudat, dar unii specialiști recomandă cititul pentru copii încă de când se află în pântecul mamei. Undeva pe la 16 săptămâni de sarcină, bebelușii aud. Citindu-le cu voce tare, aud vocea părinților, pot asculta de asemenea și muzică. Muzica lui Mozart se pare că are un puternic impact pozitiv (studiat și demonstrat), asupra dezvoltării creierului bebelușilor.
După ce se nasc, le putem citi cărți scurte pentru bebeluși, le arătăm imagini atunci când focalizează cu privirea. Există cărți pentru toate vârstele, de la 0 la 100+.
Important este să avem cărți în casă, să citim și noi, așa putem să le insuflăm și copiilor noștri acest obicei.
Psiholog: Cristina Eftimie
Articole anterioare: