În seria de articole despre starea de bine discutăm acum despre curaj. Reamintim că principalele categorii de valori după care ne ghidăm în viață sunt: înțelepciunea, curajul, umanitatea, justiția, cumpătarea și transcendența.
Curajul cuprinde: vitejia, onestitatea, perseverența și avântul. Manifestarea curajului ne ajută să ne exercităm voința și să facem față piedicilor din viață.
Astăzi discutăm despre perseverență. A fi perseverenți înseamnă a continua să ne urmărim obiectivele în ciuda obstacolelor, a descurajărilor și a dezamăgirilor de care ne lovim în drumul nostru.
Perseverența înseamnă a ne ține de ceva în mod consecvent. Înseamnă să fim muncitori, să terminăm ceea ce am început și să credem că vom reuși în ciuda barierelor și a obstacolelor care apar. Plăcerea obținută la finalizarea sarcinilor și a proiectelor este foarte importantă pentru cei care au un nivel ridicat de perseverență. Ea este forța care împinge mai departe. Este important să o luăm în seamă și să ne bucurăm de victoriile noastre, ba chiar să le sărbătorim. Uneori oamenii trebuie să se mobilizeze puternic și să adune voința de a depăși gândurile care îi îndeamnă să renunțe. Perseverența implică o bună organizare pentru a planifica activitățile, a programa pauzele, a le respecta, a stabili mici recompense pe parcurs. Atunci când toate celelalte pârghii slăbesc și nu reușesc să mențină persoana angrenată în sarcină, această putere ajută persoana să se mobilizeze și să deruleze acțiunile propuse până la finalizarea proiectului. Acest lucru ajută la crearea unei încrederi suplimentare pentru succesele viitoare și îndeplinirea obiectivelor pe termen lung. Perseverența implică continuarea voluntară a unei acțiuni orientate spre obiectiv, în ciuda prezenței provocărilor, a dificultăților și a descurajării. Există doi vectori ai perseverenței. Este nevoie de efort pentru a realiza sarcina și de persistența în timp a efortului pentru a atinge scopul.
Cercetările susțin că perseverența ajută la îmbunătățirea abilităților, talentelor și resurselor personale, precum și la dezvoltarea altor puncte forte. Persoanele persistente sunt deseori văzute ca persoane care își îndeplinesc angajamentele. Aceasta contribuie la crearea încrederii care poate fi o bază pentru relații bune între indivizi. De fapt, încrederea este una dintre cele mai importante dimensiuni după care suntem evaluați de alte persoane. Perseverența construiește încrederea în sine, avem o credință generală că lucrurile se pot realiza în viață și noi ne putem autocontrola astfel încât să putem fi eficienți.
Pentru a ne explora aceasta valoare putem să ne observăm și să vedem cum folosim perseverența în viața de zi cu zi, cum am folosit-o în trecut, în perioadele speciale sau critice din viața noastră.
Sunt momente în care perseverența ne face să ne simțim captivați și să acționăm din inerție, fără a considera că facem o sarcină grea? Sau poate uneori ne oprim din a persevera, ne punem noi înșine frâne. Ce ne oprește atunci? Totuși când reușim să perseverăm, este interesant de observat cum ne afectează acest lucru modul în care abordăm apoi provocările ulterioare.
Putem folosi perseverența atât în viața profesională cât și în cea personală. De pildă atunci când avem dificultăți în relații și poate simțim nevoia să ne retragem, să ne înstrăinăm de celălalt, putem aplica perseverența pentru a iniția o discuție și a clarifica lucrurile. Imediat după ceartă oamenii au nevoie de spațiu pentru a digera ceea ce s-a întâmplat, pentru a se liniști, pentru a decide ceea ce este de făcut mai departe. După aceasta este oportună discuția de clarificare. Evident că putem să nu discutăm și lucrurile pot reveni la normal la un moment dat, doar că acel conflict va mocni și va reieși la suprafață din nou dacă nu clarificăm situația, nu ne exprimăm nevoile.
Putem să folosim perseverența la muncă, atunci când avem dificultăți cu un proiect, fiind nevoie să acordăm atenție, să facem tot posibilul, să depunem efort, mai degrabă decât să ne concentrăm pe un rezultat final perfect.
Pentru a ne antrena perseverența putem să ne stabilim obiective mici săptămânal, să le împărțim în pași realizabili și observabili, să le realizăm la timp și să ne monitorizăm progresul.
Pentru a fi organizați și a nu uita ceea ce ne propunem, putem păstra o listă a lucrurilor de făcut și să o actualizăm în mod regulat.
Putem să-i observăm pe oamenii pe care îi stimăm sau îi admirăm ca modele de perseverență, să învățăm de la ei cum fac, ce fac, care sunt pașii pe care îi urmează și în final să încercăm și noi.
Personal, consider că perseverența contribuie la starea noastră de bine ca un memento, o dovadă că este posibil să ne atingem obiectivele și că în cea mai mare parte depinde de noi încotro ne îndreptăm. Perseverența poate fi și obositoare atunci când devenim rigizi și ne încăpătânăm să obținem ceva cu orice preț. Este util pentru noi să știm când să ne oprim, dacă ne dăm seama că ne agățăm de o idee care ne solicită mult prea multă energie și care are un raport beneficii- efort, mult prea mic. Totul ține de limite sănătoase, de decizii raționale și de schimbări necesare uneori.
În esența ei perseverența este bună, ne face să persistăm, să ne atingem scopurile, să gândim pozitiv și să avem încredere în noi.
Sursă rezultate cercetare: Viacharacter.org
Articole anterioare: