În seria de articole despre starea de bine am discutat despre înțelepciune ca o categorie de valori de bază iar astăzi începem să discutăm despre categoria de bază numită curaj. Reamintim că principalele categorii de valori după care ne ghidăm în viață sunt: înțelepciunea, curajul, umanitatea, justiția, cumpătarea și transcendența.
Curajul cuprinde: vitejia, onestitatea, perseverența și avântul. Curajul descrie punctele forte care ne ajută să ne exercităm voința și să facem față adversităților din viață.
Începem prin a discuta despre vitejie. A fi viteaz înseamnă a acționa conform convingerilor chiar dacă există amenințări, provocări, dificultăți, dureri, îndoieli și temeri. Să fii curajos înseamnă să te confrunți cu provocările, amenințările sau dificultățile tale. Ea presupune evaluarea unui obiectiv și acționarea, indiferent dacă este popular sau nu. Un element esențial este că implică înfruntarea, mai degrabă decât evitarea temerilor. Se pare că există trei tipuri de vitejie și putem fi viteji în unul sau mai multe domenii:
- Vitejia fizică- manifestată în slujbe ca, pompieri, polițiști, soldați;
- Vitejia psihologică- confruntarea cu aspecte dureroase ale vieții proprii sau ale altora;
- Vitejia morală- curajul de a te exprima public pentru o cauză, pentru ceea ce este corect, chiar dacă poate fi o opinie nefavorabilă pentru un anumit segment din populație.
Rezultatele cercetărilor privind avantajele manifestării vitejiei indică că aceasta ajută oamenii să tolereze vulnerabilitatea ce face parte din procesul de creștere care are loc împreună cu și în apropierea celorlalți, ajutând astfel la formarea și menținerea relațiilor apropiate. Vitejia implică atât acțiunile, cât și riscurile, două elemente cruciale pentru creșterea personală. Această forță se exprimă atunci când lucrurile nu sunt corecte sau nedrepte. În cele din urmă, astfel de acțiuni pot duce la beneficii semnificative pe termen lung, adesea pentru binele altora, al comunității. Aceste acțiuni generează și încredere în sine, în ceilalți, în puterea grupului.
Există modalități în care putem să ne explorăm și să ne valorificăm această valoare:
Pentru a porni de la început ne putem gândi la moduri în care am folosit vitejia în trecut, în viața de zi cu zi și în perioadele speciale sau critice ale vieții noastre.
În ce mod am fost curajoși-viteji, asumându-ne riscuri fizice, susținând poziții nepopulare, exprimându-ne emoțiile, gândind neconvențional?
Am fost viteji pentru a fi admirați sau din pură convingere?
Vitejia ne-a costat în vreun fel ducând la excluderi sau pierderea unor oportunități?
Cum putem folosi această valoare și cum o putem fructifica in fiecare zi?
Putem interveni când cineva este agresat, copii și nu numai, să fim un martor activ, nu doar unul pasiv care trece mai departe.
Putem să acordăm ajutor celor din jur în situații critice, accidente, calamități. Noi suntem o comunitate și întrajutorarea este foarte importantă.
Putem să ne asumăm o mai mare responsabilitate cu un proiect sau să începem un proiect nou care implică o provocare mai dificilă dar care ne poate aduce satisfacții în final.
Ne putem testa curajul sau vitejia participând la ceva sau încercând ceva de care ne temem dar majoritatea oamenilor nu se tem. Putem învăța să înotăm dacă ne este frică de apă, sau să urcăm pe munți sau clădiri înalte dacă ne este frică de înălțimi. Nu ne referim aici la sporturi extreme sau situații periculoase sau absurde.
Putem lua cuvântul la o întâlnire comunitară sau să scriem despre o idee nepopulară pentru a o testa public și poate pentru a mobiliza oamenii pentru o schimbare în bine a situației discutate.
Și în final, pentru inspirație ne putem gândi la modele curajoase din proximitatea noastră pentru a ne impulsiona și a rezista presiunii exterioare care ne poate împiedica să ne implicăm în acte nobile și cauze semnificative pentru noi înșine și pentru comunitatea în care trăim.
Personal consider că a fi curajos- viteaz, ne dă o mare încredere în noi, ne arată că putem, că suntem acolo, că avem posibilitatea să schimbăm ceva, că noi contăm.
Sursă rezultate cercetare: Viacharacter.org
Articole anterioare: