Ce facem după marile dezamagiri sau pierderi din viața noastră? Vedem că fiecare trece mai ușor sau mai greu peste perioada de doliu sau de suferință și ne întrebăm ce anume face diferența și ce ar putea ajuta pentru ca procesul să fie mai ușor de parcurs. După cum știm, suntem diferiți atât în percepții cât și n reacții, așa că e firesc să avem trăiri diferite și să ne manifestăm durerea în felul propriu. Totuși, oricât de mare e suferința, trebuie să ne-o asumăm și să încercăm să privim problema atât din registrul emoțional cât și din cel rațional și, cel mai important lucru, să dăm sens experienței trăite.
Comportamentul evitant, fuga de suferință sau negarea emoției nu reprezintă o soluție ci doar iluzia că ne putem feri. Cel mai bine este să manifestăm aceste trăiri, să vorbim despre ele, să le raționalizăm după ce descărcăm tensiunea. Dezamăgirile oferite de prieteni sau de partener/ă schimbă adesea perspectiva asupra relațiilor deși, cu ajutorul unui psiholog, problema poate fi clarificată în sensul că o experiență nefericită nu reprezintă un clișeu standard după care se vor derula toate relațiile viitoare. Astfel, cu ajutorul unui specialist vom învăța să calibrăm așteptările astfel încât să reducem considerabil riscul de a fi supuși unor dezamăgiri.
Când vorbim de pierderea cuiva apropiat, perioada de doliu trebuie consumată, durerea trebuie împărtășită pentru a fi mai ușor de suportat. Cum aceasta realitate nu poate fi schimbată, măcar putem învăța să o acceptăm prin înțelegerea modului în care a contribuit persoana defunctă în existența sau evoluția noastră. Fiecare om cu care interacționăm ne impactează mai mult sau mai puțin, fiecare om pe care îl întâlnim poartă o lecție pentru noi și participă la modelarea noastră.
Indiferent unde ne poartă viața și ce experiențe dureroase trăim, trebuie să găsim puterea de a merge mai departe. Dacă uneori simțim că nu avem resurse, trebuie să știm că reziliența se poate antrena cu ajutorul unui psiholog prin însușirea unor comportamente și tipare de gândire.
Până data viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: