Numeroasele schimbări care au intervenit în viața noastră în perioada pandemiei de coronavirus a generat o serie de comportamente neașteptate dar a și accentuat manifestarea violenței în familiile în care deja se întâmpla acest lucru.
Cauzele sunt multiple. Evident, restricțiile generează stres și acesta poate duce la comportamentul agresiv în anumite cazuri. În contextul izolării și a limitării libertății de mișcare, starea de tensiune este menținută și chiar potențată, astfel încât, starea de conflict din cuplu poate escalada și se poate ajunge la episoade de violență foarte greu de suportat. Având în vedere că nu mai este posibilă distanțarea victimei de abuzator, acesteia îi va fi mult mai greu să apeleze la serviciile de suport. Sigur că atunci când vorbim despre violența în cuplu ne referim la violența fizică dar și la violența verbală, la abuzul emoțional și psihologic, amenințare, umilință etc.
În cele mai multe cazuri, agresiunea are la bază o frustrare iar măsurile necesare în vremea pandemiei de coronavirus aduc limitarea temporară a libertății de mișcare, reducerea parțială sau totală a veniturilor cauzată poate de pierderea locului de muncă însoțită de teama pentru ziua de mâine, lipsa contactelor sociale și limitarea comunicării directe, privarea de unele plăceri zilnice care favorizau un oarecare echilibru emoțional și…lista poate continua. Astfel, pentru o persoană cu istoric în ce privește comportamentul agresiv manifestat ocazional sau ca obișnuință, multitudinea de frustrări enumerate mai sus ar putea avea ca rezultat accentuarea comportamentului abuziv.
De asemenea, distanțarea socială determină excese de tip alimentar sau de consum de alcool în scopul de relaxare numai că efectul este contrar celui așteptat și individul resimte mai puternic starea de discomfort și de excitație emoțională (furie).
Din pacate, în multe familii, manifestarea comportamentului agresiv se produce de față cu copiii sau chiar și asupra acestora, astfel încât întreaga familie este este afectată.
Distanțarea socială ajută în prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus dar favorizează într-o oarecare măsură amplificarea comportamentului abuziv în familie. Ce este de făcut? Victimele nu trebuie să renunțe să ceara ajutor, să raporteze aceste cazuri, să apeleze la autorități. Și, evident, îndemnul la calm și echilibru în toate acțiunile noastre rămâne valabil.
Până data viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: