18.8 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu: Educația sexuală 2 – Riscurile necunoașterii

Importante

Astăzi, despre riscurile necunoașterii și cultura relațională. Vă propun o continuare a subiectului de săptămâna trecută legat de educația sexuală.

Riscurile necunoașterii

Statisticile ultimilor ani arată o creștere majoră a numărului cazurilor de avort provocat în randul tinerelor. Acest lucru se datoreaza lipsei de informație. Anual, se cheltuiesc din bugetul de stat milioane de euro pentru avorturile realizate în unitățile medicale de stat, cu mult mai mult decât pentru metodele contraceptive (anticonceptionale, prezervative etc) conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice.

 Informarea tinerilor cu privire la riscurile asupra sănătății fizice și mentale ale avortului în general și implicațiile psihologice în cazul avortului la varsta adolescentei, in mod special, precum și informarea tinerilor cu privire la evitarea contactarii bolilor cu transmitere sexuala este imperios necesara.

Ar trebui sa ne preocupam intens de informarea tinerilor cu privire la urmările unui gest ireversibil cum este intreruperea de sarcina precum și expunerea la bolile transmisibile pe cale sexuala pentru a evita o serie de probleme grave care îi pot afecta întreaga viață.

A forma un tanar ca decident responsabil pentru o astfel de alegere înseamnă a-l responsabiliza pentru alegerile pe care le va face în diferitele ipostaze ale vieții sale pentru ca opțiunea de a recurge la avort sau nu, este precedata de opțiunea de a se informa și de a se proteja în timpul actului sexual. Dacă întreaga viață este o suma de alegeri, stă în puterea omului de a alege ce fel de viață își construiește și ce pune la temelia acestui edificiu.

Cultura relațională

La vârsta adolescenței, tinerii sunt imaturi psihic și nu au toate parghiile de apărare necesare pentru a lupta contra emoțiilor copleșitoare. De aceea, deciziile dure luate în această etapă de dezvoltare ar putea marca întregul psihic al viitorului adult.

Adesea, tinerele renunță la metodele de protectie pentru că partenerii le condiționează sau le șantajează emoțional. Educația emoțională și cea relațională lipsesc în mare parte atât din școli, cât și din multe familii. Astfel, chiar și tinerii care au informații corecte despre viața sexuală nu știu să relaționeze emoțional adecvat și funcțional cu sexul opus, asumându-și riscuri în domeniul sexual.

Cultura relațională este o latură importantă în educația sexuală ca și educația emoțională și este necesar să le învățăm pe tinere să spună NU, să-și seteze corect limitele în ce privește viața intimă.

Până miercurea viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: Educația sexuală – un subiect controversat

Psiholog Lorena Diaconescu: Dezvoltare personală pentru copii

Psiholog Lorena Diaconescu: Teatrul pentru copii – un instrument important în educația timpurie

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea online și dependența de gadgeturi – Partea II

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea online și dependența de gadgeturi – Partea I

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea cu adolescentul – misiune imposibilă?

Psiholog Lorena Diaconescu: Prietenie adevărată sau o relație toxică?

Psiholog Lorena Diaconescu: Relații sănătoase

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 2)

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 1)

Psiholog Lorena Diaconescu: Atenție! Anorexia poate ucide!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu: Cum apare Bulimia și ce trebuie să facem.

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole