Tulburările de comportament alimentar la adolescent:
De foarte multe ori tulburările de comportament alimentar apar în perioada adolescenței pe fondul transformărilor ce se produc atât la nivel fizic cât și psihic.
Adolescentele își doresc să fie acceptate, admirate și chiar asemănate cu fotomodelele de pe coperțile revistelor ceea ce este absurd din mai multe puncte de vedere. De pildă, ceea ce vedem în reviste nu reprezintă realitatea pentru că fotografiile sunt prelucrate. De asemenea, o silueta nefiresc de suplă și înaltă nu reprezintă rețeta supremă pentru frumusețe sau pentru fericire. Trebuie să recunoaștem că, pentru unele adolescente, problema alimentației pornește din atitudinea părinților care nu știu cum să le transmită în mod constructiv preocuparea pentru aspectul propriu și pentru sănătate mai ales. Astfel, la îndemnul părinților „Nu mai mânca atât! O să te faci cât …X”, adolescentele reacționează fie prin mâncat compulsiv urmat de comportamente compensatorii (voma provocată, ingerare de laxative, diuretice etc), fie devin exagerat de stricte și încep să se alimenteze sub limitele normale, îndreptându-se astfel către anorexie.
Ce ar trebui să facă părinții?
În primul rând, părintele trebuie să fie aliatul lui și nu criticul său cel mai înfocat pentru că adolescentul are nevoie să fie iubit, acceptat și susținut pe toată perioada transformărilor prin care trece. În afară de aceste transformări hormonale, modificări de aspect etc, adolescentul mai are de dus la îndeplinire și sarcina pregătirii pentru examene, frământările primei iubiri și alte lucruri noi ce apar în această perioadă dificilă a dezvoltării sale. Așadar, în loc să îl bombardăm cu critici sau sfaturi „din auzite”, trebuie să consultăm medicul specialist în diabet și boli de nutriție precum și psihologul, atunci când observăm că situația nu este ușor de gestionat nici de către adolescent, nici de către părinte.
În al doilea rând, familia trebuie să aibă un obicei de a mânca împreună și de a stabili un mod de alimentație organizat și sănătos.
Influența mediului
Este adevărat că standardele absurde ale societății influențează în mare măsură alegerile privind comportamentul alimentar al adolescenților, că mediul familial care ar trebui să fie securizant nu oferă cele mai bune soluții/modele, dar mai intervin și alți factori: influența prietenilor, colegilor de școală care fac glume nepotrivite sau care încurajează/stimulează exagerările, restricțiile etc. Toate acestea au un efect imediat asupra adolescentului pentru că tulburarea de comportament alimentar îi schimba atitudinea față de societate. Spre exemplu, o persoană bulimică se va feri să ajungă în ipostaza de a mânca în public așa încât preferă să evite ieșirile cu colegii și, un alt exemplu, adolescentele cu anorexie aleg să fie mai timide şi mai retrase și prezintă chiar tulburări de identitate, manifestă anxietate de separare etc.
Ce ar trebui să știe adolescenții:
– discuția cu medicul trebuie să fie clarificatoare privind greutatea potrivită în funcție de vârstă și de înălțime, astfel încât să știe cu certitudine care este intervalul de referință adecvat, indiferent de standardele promovate în media, în societate sau în cercul de prieteni.
– nu întotdeauna părerile colegilor sau prietenilor sunt corecte, relevante sau bine intenționate.
– orice derapaj major în plus sau în minus privind greutatea, va constitui în viitorul apropiat o problemă de stima de sine și, ulterior, poate determina o serie de probleme de sănătate, așa cum au fost prezentate în articolele anterioare.
În concluzie, stima de sine scăzută, anxietatea de abandon sau de respingere, insecuritatea oferită de un mediu familial dezorganizat sau conflictual pot fi cauze ale modificării comportamentului alimentar la adolescenți. Căutând echilibrul emoțional, adolescenții (atât fetele cât și băieții) se refugiază în ceea ce le face plăcere și le sugerează, la nivel inconștient, starea de siguranță pe care o trăiau ca nevoie primordială la pieptul mamei în primele luni de viață: mâncarea.
„Edere debes ut vivas, non vivere ut edas.” (Trebuie să mănânci ca să trăiești, nu să trăiești ca să mănânci)
Nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: