3.7 C
București

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Importante

Observam din ce în ce mai mult că a crescut numărul persoanelor care prezintă obezitate de diferite grade, precum și numărul persoanelor ce se confruntă cu anorexia sau alte tulburări de comportament alimentar. La modul general, putem constata că schimbarea modului de viață și creșterea factorilor ce cauzează stres constituie cauze determinante în manifestarea comportamentelor alimentare nepotrivite. Mai exact, tehnologia avansată predispune la sedentarism, moda exagerată a siluetelor filiforme determină apariția tot mai multor cazuri de anorexie și vomiting, stresul și inabilitatea de a gestiona emoțiile influențează apariția mâncatului compulsiv și chiar a bulimiei.

Tulburările de comportament alimentar au o legătură directă cu percepția asupra formei și propriei imagini de sine, determinând distorsionarea percepției asupra valorii personale.

Când știm că ne confruntăm cu această problemă?

De cele mai multe ori, mâncând, unele persoane simt ca pierd controlul și se supraalimentează. De asemenea, convingerea că sunt grași/e, deși indicele de masă corporală arată clar că persoanele se află în plaja de normalitate sau poate puțin spre supraponderal îi determină pe mulți să recurgă la mecanisme compensatorii, încep să exagereze și așa apare o problemă reală. Un alt indiciu că persoana se confruntă cu o tulburare de comportament alimentar este sentimentul de vinovăție pe care îl trăiește după ce mănâncă. Excesul de exerciții fizice, aproape până la epuizare, ingerarea de pastile/ceaiuri laxative sau provocarea vomei constituie și ele semne ale apariției acestei probleme.

Tulburările de comportament alimentar au o legătură directă cu percepția asupra formei și propriei imagini de sine, determinând distorsionarea percepției asupra valorii personale.

Riscurile în cazul apariției tulburărilor de comportament alimentar:

În cazul bulimiei și mâncatului compulsiv, subiectul, de regula supraponderal sau predispus la îngrășare, va crește în greutate și, treptat, în decursul timpului, ar putea spori riscul îmbolnăvirii de diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, steatoză hepatică etc. În anorexie, se manifestă apariția durerilor de dinți, de oase, amenoree, probleme de respirație, apar complicații la nivelul organelor ce pt duce chiar la deces.

Multe dintre persoanele cu tulburări de comportament alimentar afirmă că  stresul, anxietatea și depresia au contribuit la dezvoltarea bolii. Așadar, situația este mai complexă decât pare la prima vedere și trebuie privită și tratată în ansamblul ei, respectiv atât din punct de vedere fizic cât și psihic.

Ce este de făcut?

Spunem adesea că prima condiție în rezolvarea problemelor este conștientizarea. Totuși, ar trebui să avem în vedere că în cazul multor tulburări psihice acest lucru e foarte dificil mai ales cand familia și apropiații nu găsesc calea potrivită de comunicare pentru a oferi suport. Astfel, intervine nevoia unui catalizator și acesta este psihoterapeutul. Fără ajutor de specialitate, tulburarea de comportament alimentar nu se poate rezolva de la sine ci se agravează afectând în mare masura calitatea vieții subiectului. În cadrul ședințelor de psihoterapie, subiectul va înțelege problema cu care se confruntă, va conștientiza nevoia de intervenție și abia atunci putem spune că se face primul pas în acest demers de rezolvare a problemei.

Pe larg, despre fiecare tip de tulburare de comportament alimentar, despre cauze și despre metodele de intervenție, vom discuta în episoadele următoare. Până atunci, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!   

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole