1.9 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

Importante

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

R: Cum definiți domeniul în care lucrați și cum se vede  starea de sănătate a românilor din acest unghi?

Lorena Diaconescu: Adesea, oamenii se lasă influențați de o idee eronata și învechită, anume aceea că „nu merg la psiholog pentru că nu sunt nebun”.  Ar fi ideal să se facă distincția corecta între psiholog și psihiatru: psihiatria se adresează omului bolnav iar psihologia se adresează atât omului bolnav cât și celui sănătos. Nu orice tulburare de dispoziție sau orice emoție negativă definește o patologie. Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți dar, în realitate, depresia în sensul „tehnic” există numai atunci când este diagnosticată  corect, de către specialist (psiholog sau psihiatru) conform tabloului simptomatologic din DSM.

Trebuie totuși să recunoaștem că în ultimii ani, numărul cazurilor de depresie a crescut considerabil iar cauzele pot fi de natura fizica (dezechilibru chimic) dar pot fi și rezultatul unor contexte de viață pe care omul nu știe sa le gestioneze corect. Alte probleme frecvente în ultima perioadă sunt atacul de panică, tulburarea afectivă bipolară,  tulburarea de stres post-traumatic și tulburări legate de abuz de substanțe (dependențe diverse: de alcool, tutun, substanțe interzise, jocuri de noroc, dependența de telefoane/tablete) etc. Cele care au cauze chimice se tratează prin medicație prescrisă de medicul psihiatru însoțită de psihoterapie iar celelalte sunt afecțiuni ce se tratează doar în cabinetul de psihoterapie.

R: Care sunt cele mai importante șapte lucruri pe care trebuie să le cunoască clienții/pacienții și potențialii?

Lorena Diaconescu: Ar fi de dorit ca, în primii ani de viață, să învățăm că sănătatea înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală.  Orice persoană care s-a confruntat în viața ei cu o problemă emoțională, cu o traumă, cu fobii, cu o problemă de relaționare sau de comunicare ori pur și simplu s-a simțit confuză în alegerile de fiecare zi, trebuie să știe că: 1. Este necesar să meargă la psiholog; 2. Psihoterapia nu înseamnă o simpla discuție și nu merge la psiholog pentru că nu are cu cine vorbi. Lucrurile stau cu totul altfel: psihoterapia se bazează pe metode, protocoale bine stabilite și tehnici elaborate în ani lungi de studii și de experiență acumulată. Nici un cuvânt și nici o întrebare nu sunt rostite la întâmplare în relația terapeutică, toate au un sens și urmăresc atingerea obiectivului stabilit la începutul demersului terapeutic; 3. Clientul are responsabilități în cadrul relației terapeutice, astfel, este necesar să își dorească schimbarea, să se implice în procesul terapeutic și să urmeze cu strictețe prescripțiile primite; 4. Atunci când observă o schimbare de comportament sau de dispoziție persistentă la unul dintre membrii familiei sau la apropiați în general (prieteni, colegi etc) să nu rămână indiferenți pentru că este absolut necesară consultarea unui psiholog, astfel prevenind declanșarea/agravarea unei probleme psiho-emoționale sau chiar de ordin psihiatric; 5. O problemă psiho-emoțională nu se rezolvă de la sine iar comportamentul evitant nu este o soluție, acesta nefăcând altceva decât să perpetueze o situație/stare nedorită; 6. O consultație la psiholog este la fel de necesară și imperativă chiar precum efectuarea anuală a unui set complet de analize; 7. Să evite consumul de alcool/droguri sau medicamente luate la întâmplare pentru ca acestea le pot agrava problemele.

R: Care este mesajul dumneavoastră pentru Ziua Mondială a Sănătății

Lorena Diaconescu: Pentru sănătatea mentală și păstrarea stării de bine, oamenii au de făcut cateva lucruri simple și anume să aibă grijă de corpul lor, să evite excesele de orice tip, să iasă în natură cât mai mult, să râdă pentru că râsul are efect terapeutic și generează o serie de efecte benefice asupra organismului,  să relaționeze cât mai mult cu persoane pozitive, să-și crească sau să-și mențină la un nivel ridicat stima de sine și să învețe să ceară ajutor atunci când simt că ceva nu funcționează cum ar trebui. 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole