-0.9 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu: Prietenie adevărată sau o relație toxică?

Importante

Din seria “Relații sănătoase”, azi abordăm tema relațiilor toxice între prieteni. Sună cunoscut? Dacă da, fiecare dintre noi își poate aminti de o prietenie din copilărie sau din adolescență, când ni se părea că avem relații de prietenie trainice dar în care sufeream.

Este adevărat că relațiile sociale, prieteniile în special constituie o veritabilă sursă de sănătate și de bună dispoziție dar, cu condiția ca acestea să fie relații sănătoase.

Încă din copilărie ar trebui să învățăm să evaluăm corect cât de potrivită ne este relația de prietenie cu cineva și aici vorbim despre pasiuni comune, despre faptul că experimentăm împreună situații diverse, modul în care ne oferim reciproc apreciere și acceptăm succesiunea sau alternanța unor momente când câștigăm sau pierdem în raport cu celălalt. Este necesar să existe echitate în relație pentru ca aceasta să fie benefică pentru amândoi.

Trebuie să recunoaștem că, din pacate, unele comportamente și atitudini toxice duc la scăderea stimei de sine și generează o stare de insecuritate. Și aici vorbim despre competitivitate dusă la extremă, fie despre minimalizarea problemelor celuilalt sau despre o critică interminabilă și dureroasă oferită sub pretextul că e mai bine să fie spuse în față “adevărurile” incomode. Astfel, avem de-a face cu un comportament care adâncește starea de tristețe sau sporește problema în loc să primim acceptarea diferențelor și suportul așteptat.

Ceea ce ar trebui să îi învățăm pe copii și pe adolescenți în această privință este curajul de a vorbi cu prietenul toxic despre felul în care se simt în raport cu el, fără a cere părerea altor prieteni, confruntarea fiind directă, personală, clarificatoare.

Punând în balanță lucrurile pozitive și pe cele negative care au construit relația, am putea observa dacă nu cumva cele negative cântăresc mai mult, prietenia devenind astfel o sursă de frustrări și de neîmpliniri.

Oricât ar părea de greu pentru copii și adolescenți, trebuie să accepte că uneori e mai bine să se retragă, să renunțe la acele câteva lucruri plăcute care însă costă mult prea mult. Beneficiile vor veni ulterior, în relațiile lor de adulți, când vor știi să gestioneze corect anxietatea de abandon și vor alege să nu se complacă în relații toxice. 

Despre relațiile din timpul adolescenței și felul în care ne modelează acestea, vom afla în episodul viitor. Până atunci, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: Relații sănătoase

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 2)

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 1)

Psiholog Lorena Diaconescu: Atenție! Anorexia poate ucide!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu: Cum apare Bulimia și ce trebuie să facem.

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole