14.7 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu: Dezvoltare personală pentru copii

Importante

Auzim adesea cum unii oameni se întreabă la ce folosește un modul de dezvoltare personală pentru copii și ce este diferit comparativ cu educația pe care cei mici o primesc acasă și la școală. Ei bine, ar fi util de lămurit ce înseamnă dezvoltarea personală pentru că avem cele două accepțiuni, respectiv dezvoltarea personală în general (prin orice tip de curs care aduce o creștere) și dezvoltarea personală în sensul psihologic, emoțional și comportamental. Acesta din urmă se realizează de către psiholog  și este un proces complex care include creșterea încrederii de sine, optimizarea și motivarea copilului.

Cu ajutorul metaforei terapeutice, a jocului de rol și a altor tehnici folosite în cadrul sesiunilor de dezvoltare personală, copiii reușesc să își dezvolte empatia, să înțeleagă anumite strategii de rezolvare a problemelor, să accepte că pot exista și alte viziuni asupra aceleiași probleme și că alegerile lor, la început mărunte iar ulterior importante, vor modela viitorul lor. Conștientizând acest lucru, copiii pot deveni mai responsabili și mai asumați în opțiunile pe care le aleg atunci când e vorba de prieteni, anturaj sau școala pe care își doresc să o urmeze.

În afara sesiunilor de dezvoltare personală, lectura reprezintă un instrument important de creștere a valorii proprii și potențialului pentru că oferă informație stimulând în același timp imaginația copiilor, îmbogățindu-le universul interior.

De asemenea, teatrul pentru copii constituie o resursă de preț aducând în conștiința lor valori pe care nu reușesc uneori să le integreze din interacțiunea cu părinții, prietenii sau colegii de la școală. Personajele de pe scenă interpretează într-o manieră fascinantă și provocatoare roluri, emoții, comportamente care vor constitui bază de inspirație și modele de urmat pentru cei mici.

Trebuie să recunoaștem că în societatea de astăzi, când marea majoritate a oamenilor sunt focusați pe sarcinile de serviciu nesocotind timpul ce ar trebui petrecut cu familia precum și calitatea acestui timp, teatrul nu mai este considerat o prioritate deși el are un rol educațional incontestabil. Pentru o viziune interesantă și sănătoasă asupra viitorului, copiii au nevoie de educație și de cultură.

Recomandarea mea pentru această săptămână este piesa “Vrajitorul din Oz”, pusă în scenă, în prezent, la Teatrul Ion Creangă. Înainte de a merge să văd această piesă, evident că am citit o scurtă prezentare și am văzut că segmentul de vârstă menționat pe site era 5 + . Așadar, m-am așteptat la o piesă pentru copiii de 5 ani. Ei bine, surpriza mea a fost să descopăr o piesă cu adevarat adecvată acelei vârste dar incredibil de binevenită și pentru adolescenți și adulți. Din punctul meu de vedere, ceea ce am văzut pe scenă reprezintă o veritabilă sesiune de dezvoltare personală  prin care fiecare spectator ajunge să își conștientizeze propriile valori, să dea ochii cu fricile sale, cu neîncrederea de sine dar și cu credințele false care, știm bine cu toții, ne blochează în parcursul nostru zilnic. Actul artistic, alternarea momentelor de conversație cu cele de muzică și dans, umorul presărat în replici și în gesturi, rolul de povestitor pasat de la un actor la altul și tot ceea ce a impresionat acustic și vizual pe scena Teatrului Ion Creangă au oferit publicului mic și mare o poveste captivantă, un spectacol de excepție.

Vă dau întâlnire săptămâna viitoare și până atunci, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală și amintiți-vă să mergeți cât mai des la teatru!  

Psihoterapeut Lorena Diaconescu

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: Teatrul pentru copii – un instrument important în educația timpurie

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea online și dependența de gadgeturi – Partea II

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea online și dependența de gadgeturi – Partea I

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea cu adolescentul – misiune imposibilă?

Psiholog Lorena Diaconescu: Prietenie adevărată sau o relație toxică?

Psiholog Lorena Diaconescu: Relații sănătoase

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 2)

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 1)

Psiholog Lorena Diaconescu: Atenție! Anorexia poate ucide!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu: Cum apare Bulimia și ce trebuie să facem.

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole