În luna octombrie 2019 vorbeam într-un articol despre importanța majoră a educației pentru sănătate și chiar am implementat în București un proiect ce avea ca obiectiv învățarea de către elevi a regulilor de igienă și de alimentație sănătoasă. Astăzi, în martie 2020, după numai 5 luni, trăim momentul crizei coronavirusului, criză care îmbracă diferite forme: a pericolului asupra sănătății și chiar a vieții, a panicii, a efectelor asupra economiei …și lista poate continua.
Mulți cred că se exagerează și tind să nu ia în serios problema, alții percep pericolul în mod supradimensionat, totuși un lucru este cert: e nevoie de conștientizarea faptului că vorbim despre un pericol real și că e necesar să ne preocupăm de prevenție. Lucrurile trebuie privite cu claritate, pe baza informațiilor corecte obținute din surse credibile, oficiale iar strategia pe care o va adopta fiecare individ în parte trebuie să se bazeze pe regulile de bază în ce privește igiena și autoprotecția dar și pe principiile bunului simț de a-i proteja pe cei din jur.
Ar trebui, ca adulți responsabili, să avem în vedere îndatorirea de a ne informa și educa copiii, de a le reaminti și chiar a le impune respectarea cu strictețe a regulilor de igienă. Pentru că suntem diferiți, reacționăm diferit la stres, unii intră în panică, alții privesc cu detașare problema…oricum ar fi, nu trebuie să ne situăm la extreme.
De obicei, în situații de panică, reacțiile sunt iraționale și riscăm să luăm decizii greșite, așadar ideal ar fi să ne luăm fiecare un timp de reflecție și să analizăm situația: singura cale de autoprotecție este prevenția, evitarea aglomerației și respectarea regulilor de igienă. Astfel, orice altă decizie personală ar putea să ne pună în pericol, cum ar fi de exemplu refuzul de a ne conforma regulilor stabilite și comunicate de autorități, expunerea sau contactul cu alte persoane în diverse locuri aglomerate (piețe, mall-uri etc), alegerea de a merge în vacanță sau în excursii cu orice risc etc.
Să nu uităm că nimic nu contează mai mult decât sănătatea și viața astfel încât este imperios necesar acest exercițiu de răbdare, de cooperare cu autoritățile, de renunțare la unele activități ce ne ofereau plăcere, de acceptare a unor dezechilibre economice sau financiare ce se pot produce la nivel individual/familial, de pierdere a unor săptămâni de școală sau amânare a unor obiective personale. Oricât de greu ar părea, dacă privim către scop – acela de a rămâne în viață – vom știi că niciun sacrificiu nu este prea mare.
Chiar dacă urmărim zilnic știrile și resimțim stări de anxietate sau chiar de panică, în programul nostru zilnic trebuie să facem loc și unor momente de relaxare cum ar fi să vizionăm un film, să ascultăm muzică, să citim, astfel încât să putem realiza un echilibru între emoțiile negative (predominante în ultima perioadă) și cele pozitive.
Până data viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: