Atunci când avem de lucru și suntem foarte implicați în munca noastră, aproape că nu ne mai dăm seama că am depășit limitele până la care funcționalitatea noastră este optimă și ajungem să dăm rateuri, să scadă randamentul și să apară treptat nemulțumirea față de rezultatele obținute.
Mai mult, dacă nu ne organizăm corect activitățile putem ajunge în burnout, în stare de epuizare cu o serie de consecințe grave asupra sănătății și vieții noastre. Devenim irascibili, lipsiți de interes față de activitățile care altădată ne plăceau și toate acestea pot interfera cu viața de familie, ducem acasă cu noi toate frustrările acumulate, lipsa de energie și starea emoțională încărcată negativ.
Organizarea activităților presupune stabilirea unor pauze peste zi în care este important ce alegem să facem. Astfel, în pauza de masă nu e potrivit să stăm pe telefon sau pe tabletă căutând informații necesare sarcinii de lucru care urmează să fie desfășurată după pauză. Nu! În timpul pauzei trebuie să ne deconectăm total de la sarcinile de lucru astfel încât scopul de recreere și revigorare să fie atins. Chiar dacă ni se pare relaxant să căutăm o informație pe internet, aceasta înseamnă un efort, o focusare pe sarcină nicidecum o detașare.
Amânarea vacanțelor sau a concediului de odihnă poate avea efecte nedorite atât asupra stării generale fizice cât și asupra capacității de concentrare care scade, apare deficitul de atenție în timp și ajungem să credem că nu mai suntem potriviți pentru munca pe care o facem. Realitatea este că suntem suprasolicitați și e necesar să înțelegem cât este de importantă odihna și alternarea corectă a activităților profesionale cu cele de timp liber.
Chiar și în cazul fericit în care jobul nostru este cel ideal și știm că există plăcere și dăruire în tot ceea ce facem, ar trebui să avem în vedere organizarea timpului pentru a face loc în programul zilnic pentru sarcinile profesionale, pentru momentele de relaxare și pentru familie dar și pentru viața socială, astfel încât să ajungem la un echilibru și să ne putem bucura cu adevărat de rezultate.
Până miercurea viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: