12.9 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu: RECONSTRUIREA ÎNCREDERII ÎN CUPLU

Importante

Vorbeam săptămâna trecută despre încrederea în cuplu și spuneam că uneori e greu să găsim calea corectă de a clădi o relație bazată pe încredere 100%. De fapt, de ce am vorbi despre asta sau când considerăm că trebuie să aducem în discuție această temă? E simplu: deobicei atunci când ne simțim trădați, înșelați, dezamăgiți de partener/ă.

La început, încrederea izvorăște din faptul că oferim și primim iubire, investim cu încredere deplină pe cel pe care îl iubim, îl idealizăm și nu credem că e capabil să ne dezamăgească. Dacă însă apare o situație în care unul dintre cei doi parteneri înșeală, strică echilibrul relației sau pur și simplu trădează încrederea celuilalt, cuplul trece printr-o criză care nu e doar un moment dificil ci este o adevărată traumă în relație. Și știm cu toții că o traumă înseamnă o schimbare ce produce efecte pentru viitor, ce nu mai poate face posibilă revenirea completă la starea din trecut ci necesită repunerea relației pe noi baze. Așadar, trădarea în relație are efecte îndelungate și nu se șterge cu buretele. Evident, cei doi parteneri pot ajunge la un consens, pot decide să depășească momentul și să meargă înainte cu relația fără însă a înțelege că aceasta nu va mai fi la fel .

Recâștigarea încrederii în cuplu reprezintă un obiectiv foarte greu de realizat. Este un efort îndelungat și solicitant. Un om trădat de partener nu este dar o persoană înșelată care suferă o perioadă oarecare de timp și apoi își revine ca prin farmec, ci este o persoană cu stimă de sine alterată, un om privat de recunoaștere și validare, o persoană desconsiderată și lipsită de prețuirea de care avea nevoie în relație.

Cel mai greu este atunci când partenerul infidel sau trădător nu conștientizează răul pricinuit, nu înțelege suferința și nu își asumă efortul de a repara ce se mai poate din relație. Consilierea de cuplu este de bază în astfel de situații pentru că trauma dintr-o relație nu poate fi vindecată/atenuată fără înțelegerea profundă a experienței trăită de ambele părți și fără acceptarea schimbării necesare pentru a face cuplul din nou funcțional și aici este vorba despre reconectare nu numai fizică dar și emoțională. O relație nu poate funcționa într-un amalgam de emoții negative: vinovăție, teamă, rușine, revoltă etc. Astfel, intervenția psihoterapeutică este necesară pentru ambii parteneri, fiecare dintre ei având propriile îndoieli, propriile emoții și nevoia de înțelegere și acceptare. O relație sănătoasă se clădește pe respect și pe încredere.

Vă dau întâlnire săptămâna viitoare și până atunci, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!  

Psihoterapeut Lorena Diaconescu

Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu: Încrederea în cuplu

Emoții, colecția de toamnă-iarnă

“Sunt stresat(ă)” – o formulă tot mai uzitată

Comportamentul alimentar – factor de influență asupra sănătății fizice și psihice

Psiholog Lorena Diaconescu:Educația pentru sănătate, o necesitate de maximă importanță

Psiholog Lorena Diaconescu: Educația sexuală 2 – Riscurile necunoașterii

Psiholog Lorena Diaconescu: Educația sexuală – un subiect controversat

Psiholog Lorena Diaconescu: Dezvoltare personală pentru copii

Psiholog Lorena Diaconescu: Teatrul pentru copii – un instrument important în educația timpurie

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea online și dependența de gadgeturi – Partea II

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea online și dependența de gadgeturi – Partea I

Psiholog Lorena Diaconescu: Comunicarea cu adolescentul – misiune imposibilă?

Psiholog Lorena Diaconescu: Prietenie adevărată sau o relație toxică?

Psiholog Lorena Diaconescu: Relații sănătoase

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 2)

Psiholog Lorena Diaconescu: Tulburările de comportament alimentar la copil și adolescent (Partea 1)

Psiholog Lorena Diaconescu: Atenție! Anorexia poate ucide!

Psihoterapeut Lorena Diaconescu: Cum apare Bulimia și ce trebuie să facem.

Psihoterapeut Lorena Diaconescu despre tulburările de comportament alimentar

Psiholog Lorena Diaconescu: „ Mulți obișnuiesc să spună că au depresie atunci când sunt triști sau nefericiți”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole