Se pare că trăim vremuri aducătoare de schimbări neașteptate însă ar fi bine să privim dintr-o perspectivă acceptabilă, în măsura în care reușim.
Izolarea asumată de fiecare dintre noi și reducerea dramatică a contactelor sociale ne aduce în situația de a petrece timp singuri sau cu familia. Inevitabil, ne gândim că multe dintre planurile noastre s-au schimbat, anumite întâlniri sau acțiuni au fost anulate și viitorul deja pare că arată altfel. Totuși care ar fi corecta abordare a schimbării?
Fiecare persoană ar trebui să își revizuiască obiectivele pe termen lung și, dacă planurile legate de obiectivele intermediare s-au schimbat, pentru atingerea scopului este nevoie de reconfigurarea traseului . Așadar, nu trebuie să renunțăm la scopurile noastre ci doar e necesar să prioritizăm anumite lucruri, să folosim inteligent timpul în singurătate sau în familie și să găsim formula optimă de a acționa în contextul actual.
Timpul în singurătate, chiar și cel rămas după orele de lucru acasă în această perioada a epidemiei de coronavirus, e un răgaz de meditație și autoanaliză, de conștientizare a micilor bucurii pe care le-am trăit și nu le-am apreciat suficient, de acceptare a unor experiențe mai puțin plăcute și așa mai departe. Ceea ce vom obține prin acest timp petrecut în singurătate va fi recalibrarea balanței emoțiilor, îndreptarea “erorilor” și reconsiderarea adevăratelor valori personale.
Este clar că fiecare își face un scenariu referitor la o posibilă criză economică dar, să nu uităm că omul are potențial nebănuit de creativitate și de identificare a unor căi de rezolvare a problemelor, de reinventare de sine și de reziliență. Așadar, în orice moment în care ne simțim descurajați trebuie să ne gândim că orice problemă are o rezolvare și că, dacă nu vedem soluția momentan, înseamnă că timpul potrivit încă nu a sosit.
Până săptămâna viitoare, vă îndemn să nu vă pierdeți încrederea și nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: