Distanțarea socială din vremea pandemiei și menținerea acestei recomandări și pe perioada următoare, ne afectează din ce în ce mai mult pentru ca începem să resimțim pregnant nevoia de a-i îmbrățișa pe cei dragi. Vorbind despre îmbrățișări, de fapt, vorbim despre emoții. Obișnuim să ne îmbrățișăm atunci când suntem triști, când ne bucurăm, când avem nevoie de suport sau când vrem să-l oferim dar și când împărtășim fericirea cu ceilalți.
Cele mai importante nevoi sunt cele emoționale și, adesea, oamenii se feresc să exprime acest lucru considerând că e un semn de slăbiciune să manifești nevoia de a fi îmbrățișat. Efectele îmbrățișării sunt în mare parte cunoscute: reducerea anxietății, a depresiei și chiar inhibarea fricii de moarte în anumite situații. Și toate acestea pentru că suntem setați din naștere să recurgem la acest gest și să percepem îmbrățișarea ca sursă de echilibru, siguranță, căldură, fericire. În copilărie eram ținuți în brațe de părinți și aceasta însemna aproape totul. Aceeași stare o căutăm toată viața în brațele celor pe care îi iubim: părinți, partener/ă, prieteni. Oxitocina secretată la nivelul scoarței cerebrale favorizează echilibrul atât de necesar pentru sănătatea noastră fizică dar și psiho-emoțională.
Așadar, orice am face pentru părinți sau pentru bunici, orice ajutor le-am oferi de natură materială, fie că le facem piața, fie că le aducem medicamente sau alte lucruri necesare, ar fi bine totuși să fim atenți la nevoile lor emoționale pentru ca e mai de preț o îmbrățișare, o mângâiere, o poveste spusă față în față.
Prezența celor dragi și îmbrățișările au efect terapeutic și în cazul celor bolnavi care simt uneori că nu mai au putere să lupte cu boala. Emoția pozitivă izvorâtă din îmbrățișare aduce un plus de echilibru și, după cum deja știm, orice suferință e mai ușor de dus atunci când e împărtășită cu ceilalți.
Până data viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: