Perioada recentă, în care cu toții am fost nevoiți să ne reorganizăm activitatea și să ne adaptăm unor noi metode de lucru sau de studiu, ne-a revelat faptul că relațiile dintre copii și părinți s-au reconfigurat în bună măsură. Noile cerințe ale școlii care s-a desfășurat online timp de aproape 3 luni a adus în atenția noastră discrepanțele dintre generații în ce privește modul de abordare al acestei schimbări, noile stiluri de învățare și îmbinarea metodelor clasice de învățare cu cele tehnologizate bazate mai mult pe multimedia.
Adepții stilului clasic de predare, în temeiul cunoștințelor dobândite de-a lungul anilor în practică, susțin că metodele de învățare ale generațiilor anterioare sunt cele mai bune și consideră că metoda online este ineficientă pentru că învățarea cu ajutorul filmulețelor, imaginilor și comunicării verbale ar fi insuficientă. Funcționalitatea creierului s-a modificat ca urmare a utilizării tehnologiei încă de la naștere, astfel încât, copiii au ajuns să își dezvolte azi alte capacități comparativ cu generațiile anterioare. Procesele cognitive sunt influențate de folosirea tehnologiei în perioada de creștere și dezvoltare și azi, putem observa la copii o mai bună distributivitate a atenției dar o diminuare a capacității de focusare pe o singură sarcină. Și memoria este afectată în tot acest proces în care copiii refuză să mai facă exerciții de memorare mai ales că informația este stocată pe internet, așadar nu mai e necesar să se faca un efort pentru a o reține. Implicit, calitatea lecturii este mai degrabă superficială și afecteaza înțelegerea textului care nu se mai realizează la nivel profund și nici nu se mai stochează ca informație în memorie. Se produce astfel o confuzie între a avea acces la informație și a cunoaste pentru ca răbdarea de a citi până la capăt sau cu mai multă atenție lipseste. Atenția este comutata rapid către alt stimul și rămânem cu impresia eronată că ne-am însușit o informație numai pentru faptul că am aflat de existența ei.
Ce putem face? Deși pare dificil, împletirea celor doua metode (clasic și digital) și adaptarea tuturor părților implicate ar putea constitui soluția. Este vorba despre o schimbare ce va aduce un echilibru în acest proces evolutiv dacă înțelegem că tehnologia trebuie folosită cu sens și cu măsură.
Până data viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: