Studiile recente au demonstrat legătura dintre gândurile negative și predispoziția pentru alzheimer și diferite forme de demență. Dacă uneori uitarea vine ca soluție salvatoare, să ne putem vindeca și trece peste diverse episoade neplăcute, la un moment dat funcționalitatea memoriei noastre ar putea să nu mai fie în controlul propriu. Cum prevenim acest lucru?
Ei bine, auzim frecvent expresia “gândește pozitiv” spusă de diferiți coach sau chiar de prieteni ori membri ai familiei dar cum să faci să gândești pozitiv nu te învață nimeni. Oricum, suntem atât de diferiți încât modelul comportamental al unui prieten și soluția care a funcționat pentru el nu va funcționa neapărat și pentru noi sau pentru alții. Dar asta nu înseamnă nici pe departe ca nu există o altă opțiune salvatoare. Așadar, atunci când constatăm că ne năpădesc gândurile negative, avem frământări care par să nu se mai sfârșească iar soluțiile întârzie să apară, sigur este momentul potrivit de a merge la psiholog.
Igiena minții înseamnă să ne punem emoțiile și gândurile în ordine astfel încât atât comportamentul cât și deciziile pe care le luăm sub imperiul acestor gânduri să fie unele sănătoase și bine cântărite. Emoția negativă este generatoare de gânduri toxice care cresc asemenea unei coroane de copac, extinzându-se din ce în ce mai mult până acoperă tot spațiul nelăsând loc și pentru gânduri pozitive. De cele mai multe ori în spatele gândurilor negative stau fricile, un motiv în plus de a consulta un psiholog.
De-a lungul vieții avem o gamă vastă de trăiri printre care furie, teamă, sentimentul neîmplinirii, dezamăgiri, anxietate, singurătate și multe asemenea, toate acestea având o legătură directă cu starea noastră de sănătate. Nu o data ne-am plâns de tulburări ale funcției ficatului sau stomacului ori de probleme dermatologice și am știut că stresul sau supărarea pe care le-am trăit au avut rolul lor. Pe termen lung însă, putem constata tulburări ale memoriei, deficit de atenție și altele. Pentru a preveni astfel de probleme și pentru a ne proteja sănătatea fizică trebuie să ne preocupe din timp igiena minții și controlul gândurilor sub îndrumare de specialitate, respectiv cea a psihologului. Destructurarea fricilor, construirea planurilor de viitor, oferirea momentelor de relaxare din când în când precum și diferite exerciții ale memoriei prin învățarea zilnică a unor versuri sau prin exerciții de logică (sudoku sau diferite operații matematice) pot fi soluții bune de menținere în formă optimă a minții.
Până miercurea viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: