Dacă ai probleme cu tensiunea arterială și nu este încă cazul să urmezi un tratament alopat, vin în întâmpinarea ta cu câteva rețete vechi ce ajută mult sistemul cardio-vascular. Poți încerca cele prezentate mai jos, monitorizând fluctuațiile tensiunii. Cu răbdare vei putea integra acele noi obiceiuri ce te pot ajuta în menținerea stării de sănătate.
– Poți încerca o cură de lungă durată (trei luni) cu sucuri de legume – suc de sfeclă roșie, morcov, pătrunjel, păstârnac – și adaosul unei lingurițe de suc din usturoi, hrean si lămâie. Se consumă câte 2 pahare pe zi, nu mai mult de 200ml odată, de preferat înainte de mesele principale.
– În fiecare zi, dimineața, pe stomacul gol, se poate bea o limonada preparata dintr-o lămâie indulcită cu o linguriță de miere de albine și 5 fire de pătrunjel blenduite bine pe loc. Rezultatele acestei băuturi sunt miraculoase, având în vedere și proprietățile excelente în nutrienți ale celor trei componente.
– Usturoiul poate fi utilizat sub diferite forme (infuzie, decoct, macerat, tinctură), într-o cură de durată, mai ales la persoanele care au trecut de 50 de ani. O bucată de usturoi dimineața, pe stomacul gol, știm că poate ajuta mult!
– Dacă nu aveți contraindicații pentru alte afecțiuni, este deosebit de util ca și remediu preventiv, o cură de usturoi, înghițind zilnic, câte 2-3 bucăți nemestecați, dimineața și cu 30 de minute înainte de micul dejun – o cură de trei luni. Se pare că usturoiul are o influență favorabilă asupra ritmului cardiac si asupra contracțiilor inimii, stimulează circulația sângelui, având un important rol vasodilatator, hipotensiv, fluidizant și de curățire a vaselor de sânge. Conținutul ridicat de sulfide scade nivelul colesterolului rău fixat pe pereții arterelor.
– Tot dimineața, înainte de micul dejun și seara, înainte de culcare, se poate consuma câte o linguriță ulei de măsline, cu efecte cunoscute contra hipertensiunii, fiind o sursă de antioxidanți prin conțintul ridicat de vitamina E.
– Ajută mult o alimentație cu legume și fructe, bogate în săruri de potasiu și în vitamine, care eliberează colesterolul din ficat și din vasele sangvine. Pe lângă acestea pot fi consumate carne de vită și pasăre de casă (fiarta sau la cuptor), pește, iaurt, brânza de vaci, cartofi fierți în coajă, pâine integrală fără sare, ulei vegetal, cereale germinate, bulion de legume, fructe în prima parte de zi (proaspete, coapte, mai rar sub formă de compot).
Mare atenție la consumul și nevoia de sare! Se pare că una dintre problemele pe care le au toți cei cu tendința de creștere a tensiunii sau care au deja această problemă, preferă mâncarea mai bine sărată, suplimentând mereu adaosul de sare. Ar fi bine să corectăm rapid gustul, să corectăm acest obicei dacă vrem o tensiune arterială în limite bune.
Alegeri inspirate și multă sănătate!
Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!
Articole precedente: