Broccoli este o vegetală spectaculoasă în ce privește compoziția sa și elementele uimitoare în prevenția bolilor și consolidarea sănătății. Face parte din familia cruciferelor, iar beneficiile sale au fost intens publicate în diverse studii de specialitate din ultimii ani, acestea au și făcut-o atât de populară în rândul consumatorilor de azi.
Componenta ce o ridică la rangul de ”protector al sănătății” este cantitatea crescută de INDOLI. Acestea sunt substanțe fitochimice prezente în broccoli mai mult decât în oricare altă vegetală. De exemplu, se cunoaște foarte bine un tip de indol ce neutralizează și ajută la eliminarea tipului de estrogen care poate accelera cancerul de sân. În cartea apărută în anul 1987 – Indiana, ”Prescription for Cooking”, Phyllis și James Balch anunță că, prin consumul de broccoli ”se reduce riscul cancerului, îndeosebi de colon, esofag, laringe, plămâni, prostată, stomac și faringe, precum și în zona bucală.”
Sistemul imunitar este factorul crucial al apărării împotriva oricărei boli. Indolii, alături de alte sute de substanțe fitochimice, susțin sistemul imunitar în modalități atât de numeroase încât nici nu le putem bănui.
Broccoli este o sursă excelentă de minerale și oligoelemente, cum ar fi și cromul, un stabilizator aproape inegalabil. Așa cum știm deja, cromul este esențial în reglarea problemelor de hipo- și hiperglicemie. În cartea ”Food Your Miracle Medicine”, Jean Carper susține echilibrarea nivelului crescut sau redus al zahărului în sânge, menținând în mod specific importanța cromului în tratarea diabetului, hipoglicemiei și în diminuarea nevoii de insulină și/sau medicamente. ”Indiferent cum ar fi problema asociată nivelul glucozei în sânge, cromul tinde s-o normalizeze.”
Pe lângă oligoelementele ca seleniu și crom, broccoli conține cantități utile de minerale majore, printre care calciu, fosfor, magneziu și potasiu. S-a dovedit că, prin consumul de alimente ca broccoli, bogate în aceste minerale, se păstrează tensiune arterială în limite sănătos de joase, se asigură protecție împotriva accidentelor cerebrovasculare, se clădesc oase rezistente, se calmează nervii și, în general, se asigură funcționarea optimă a tuturor reacțiilor chimice complexe la nivelul celulelor, pentru o sănătate optimă.
Cum putem beneficia de acțiunea inteligentă a indolilor?
Prin consumul crud sau foarte puțin preparat. Aceasta înseamnă că începem să consumăm broccoli crud, doar câteva minute opărit sau, așa cum eu îl pregătesc cel mai des, sub formă de supă-cremă crudă.
Cmpoziția este simplă:
- broccoli proaspăt
- usturoi
- sare marină
- 1 avocado
- 1/2 de lămâie stroarsă.
Mixez în blender compoziția, apoi o încălzesc pe aragaz, doar cât să poată fi consumată imediat. După ce este gata așezată în farfurii, deasupra supei inserez 1 lingură de ulei de măsline sau de dovleac și 2 linguri de semințe floarea-soarelui/dovleac/chia, depinde ce preferă fiecare.
Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!
Articole precedente: