Să nu căutăm iarna roșii și vara gutui! Toate au un rost, Creația le-a adus pe toate așa cum ar fi bine să fie și consumate! Iar astăzi, m-am gândit să-ți scriu despre mâncarea simplă, în așteptarea uneia dintre cele mai frumoase perioade din an… Ce aveau bunicii noștri la țară prin cămări, iată, cam tot acestea sunt și produsele pe care iarna ar fi bine să le consumăm. Toate cărțile de nutriție actuale aduc același tip de informație: hrana, ar fi bine să fie cât mai aproape de sezon, să fie integrală, cu cât mai puțini aditivi alimentari – chimicale care pot aduce boala în noi.

Iarna, în dieta omului preocupat de sănătate, nu lipsesc:

  • Sucurile proaspete din morcov, țelină, sfeclă roșie, măr și citrice, în combinația: un fruct cu două rădăcinoase, e perfect. Așa să ne pornim ziua, cu un fresh mare, plin de energie!
  • Rădăcinoasele sunt prezente și la prânz sau cină, mâncarea din morcovi-țelină-sfeclă poate fi pregătită sub formă de salate, în tocănițele de legume (excelente cu mămăligă!), sau la cuptor. Facem niște chipsuri – să nu ziceți că nu mă adaptez la vremurile actuale! – excelente din aceste rădăcinoase tăiate subțire și condimentate cu bucurie! Da, ai citit bine! Poți pregăti aceste tentații ”pe tot gardul”, așa cum ți-am spus și sunt și delicioase și sănătoase!
  • Nucile și semințele crude sunt preoteoleaginoase cu încărcătură mare de magneziu, zinc, seleniu, calciu și grăsimi esențiale pentru creier, inimă și articulații. Zilnic, un pumn deschis din acestea, iar nucile, în număr de 5/zi. Acestea sunt și gustarea ideală, indiferent de anotimp.

Un pumn de semințe crude sau nuci, cu un pumn de prune uscate și cu 20gr. de ciocolată neagră, pot fi o excelentă sursă de energie, o gustare sau chiar o variantă de mic dejun. Depinde de fiecare…

  • dr. Lavinia Melania BratuLeguminoasele fac parte din dieta vegetarienilor, iar ei știu că ziua nu trebuie să treacă fără una dintre ele la o masă. Putem alege între: mazăre, fasole, linte, soia, năut, humus, combinate cu salată de sfeclă roșie sau varză murată…să nu spuneți că nu v-am făcut poftă!
  • Usturoiul și ceapa au proprietăți cunoscute din străbuni, iar consumul lor pe timp de iarnă ajută organismul să stea departe de boli. În plus, savoarea dată mâncării nu poate fi pusă la îndoială, să le avem din plin în dieta zilnică. Evident, alegem bulbii la masa de seară… Peste zi, poate îți amintești de hrean sau ardeiul iute uscat bine în cămară!
  • Varza murată este un aliment medicament, alcalinizează organismul și chiar stimulează flora intestinală. Lângă orice fel de mâncare, puțin ulei de dovleac – un super deliciu, atât pentru gust, cât și pentru sănătate.
  • Produsele de stup, mierea și preparatele apicole sunt unele dintre cele mai apreciate superalimente, pline de enzime, vitamine și cu proprietăți de stimulare a sistemului imunitar. Să nu vă lipsească ”hrana zeilor” din casă!

 

Iarna și vara, dulcele folosit să fie din natură! Nu am zahăr în casă de ani de zile și credeți-mă, se poate trăi fără! Am în schimb, mai multe tipuri de miere…

 

  • Ceaiurile din plante medicinale sunt cel mai simplu mod de profilaxie al bolilor, fiecare ceai băut activează enzime în organismul nostru, iar enzimele înseamnă viață! Toate marile culturi ale lumii, toate au o tradiție și o cultură a ceaiului. Învățați să beți ceai, învățați să aveți tabieturi elegante și aducătoare de bunăstare…

 

Prin cele scrise mai sus aș vrea să te inspir către simplitate… Gătește simplu, alege alimente hrănitoare și vei vedea ce bine te vei simți și cât de firesc se rânduie toate… Sănătate din bucate, alese prin simplitate!

Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!

dr. Lavinia Melania Bratu

Articole precedente:

Dr. Lavinia Melania Bratu: Atenție la nevoia de dulce!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Acceptă provocarea „Intermittent fasting (postul intermintent)!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Mâncarea este cel mai bun prieten al tău

Dr. Lavinia Melania Bratu: 5 motive pentru care ai putea să alergi și tu

Dr. Lavinia Melania Bratu: Când ți-ai făcut ultima dată o deparazitare de viermi intestinali?

Dr. Lavinia Melania Bratu: De câte ori ești stresat(ă), amintește-ți de nevoia corpului

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.