19.6 C
București

Cum se poate trata sinuzita. Sfaturile medicului

Importante

Temperaturile reci de afară aduc odată cu ele și mai multe afecțiuni. Sinuzita este una dintre ele, iar printre simptomele acesteia se numără senzația de presiune la nivelul feței, o stare generală proastă și nasul înfundat.

Sinuzita este cunoscută în termeni medicali ca rinosinuzită și reprezintă inflamarea mucoasei unui sau mai multor sinusuri paranazale și apariția unor secreții purulente. Poate fi acută (are o durată de până la 3 săptămâni), subacută (între 2 și 12 săptămâni) și cronică (simptomele țin mai mult de 12 săptămâni).

Netratarea unei sinuzite acute poate duce la una cronică

„Apariția și agravarea rinosinuzitei poate fi dată de anumiți factori, şi anume statusul imunitar precar al pacientului, prezența unei rinite alergice sau astm bronșic, expunerea la noxe, praf, fum de țigară, dar şi factori mecanici (neventilare corespunzătoare a sinusurilor).

Totodată, o deviație de sept nazal majoră și rinita cronică hipertrofică (mărirea în volum a cornetelor nazale inferioare și medii, cu obstrucția majoră a foselor nazale), dar şi infecțiile dentare pot duce la apariția și la agravarea sinuzitei maxilare“, explică Sonia Marincov, medic specialist ORL. De asemenea, spune medicul, tratamentul greşit (automedicaţia) şi întreruperea terapiei indicate de medic pot transforma o sinuzită acută într-una cronică.

Avem nevoie de antibiotice?

În 80% din cazuri, rinusinuzita este produsă de bacterii, fiind nevoie de tratament cu antibiotic. Acest tratament ar trebui ținut minimum 10 zile și poate ajunge până la 4 săptămâni, în funcție de rezistența bacteriilor.

Rinosinuzita fungică se dezvoltă pe un status imunitar extrem de scăzut, iar tratamentul acesteia este asemănător cu cel al rinosinuzitei bacteriene, numai că în loc de antibiotic se recomandă antifungic/antimicotic.

„În schema de tratament mai pot fi introduse mucoliticele și secretoliticele (medicamente care fludifică secrețiile din sinusuri și le expulzează afară mai repede), antialergicele (pentru a scădea edemul și inflamaţia mucoasei rinosinusale), decongestionantele nazale (dacă nu desfundăm bine nasul nu se pot elimina toate secrețiile din nas și sinusuri) şi spălăturile nazale cu apă de mare, fără de care nu putem să eliminăm așa de ușor secreţiile din sinusuri“, explică medicul Sonia Marincov.

Dacă sinuzita rezistă la tratamentul medicamentos, este nevoie de intervenţie chirurgicală endoscopică, care presupune drenarea secreţiilor purulente din sinusuri.

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole