Când te trezești dimineața, care sunt primele tale gânduri? Ce-ți trece prin minte, imediat ce te trezești? Este ceva ce-ți scapă, la început de zi? Se întâmplă uneori să ne trezim și să începem într-un anume fel, la care ar fi bine să fim atenți. De exemplu: ”Nu am dormit suficient”, ”Nu m-am odihnit cum trebuie.” Începi să te miști prin casă și-ți vine în minte: ”Nu am destul timp”, ”Nu știu cu ce să mă îmbrac”, ”Nu-mi stă bine nimic”. Iar tristețea este că, nici măcar nu conștientizăm toate aceste gânduri. Trec astfel de gânduri automat prin minte, nici măcar nu realizăm sau nu avem nici o reacție pentru a ne schimba atitudinea. Nu apucăm să punem sub semnul întrebării aceste gânduri, nici să le examinăm în vreun fel. Trăim cu ele, le primim la pachet cu neatenția și inconștiența. Și atunci, oare nu e drept să te întrebi: de ce lași să se întâmple toate astea? De ce nu oprești acest automatism, prin care nici măcar nu atingi podeaua cu picioarele să te pornești într-o nouă zi și tu ai și descărcat câteva suite de gânduri negative?Nu ajută nici ziua, nici starea! Mai mult, sabotează sănătatea, în timp.
Oare, ce lipsește cu adevărat, atunci când ne trezim, să ne rânduim mintea spre bine? Ce ne lipsește să creștem stări de bine, speranță sau bucurie? Să știi că nu am decât un singur răspuns: lipsește exercițiul atenției asupra ta, asupra gândurilor tale. Dacă ai începe acest exercițiu ce pare banal, acela de a fi atent la tine, ai să vezi lumea în scurt timp cu totul diferit. Ai să-ți schimbi valorile și totul începe să aibe o altă cadență.
Ai nevoie de atenție și supraveghere a gândurilor. Să vezi ce-ți trece prin minte și să poți conștient să educi gândurile. Pot să mă trezesc insuficient, nemuțumit și abătut, dar pot să fac și altfel. E dreptul tău să te trezești așa cum vrei, atâta timp cât nu te doare nimic. Atâta timp cât ești sănătos, n-ai nici un drept să te autosabotezi și să-ți montezi gânduri care nu construiesc. E dreptul tău să te supreveghezi și să schimbi perspectiva. Ai fost până acum inconștient de asta? Știu, am fost și eu. Dar m-am trezit! Ar fi bine să o faci și tu! De ce n-ai face ce e mai bine pentru tine?
Seara, când te pui să dormi, ce-ți spui? La ce te gândești, înainte să încerci a te odihni, să te refaci și să pornești mai departe a doua zi? Nici la aceste gânduri nu ai fost învățat a fi atent. Și acesta presupune să devii conștient, la un moment dat, de nevoia exercițiului de atenție. Asta înveți singur, printr-o bună adaptate. Iar adaptarea, așa cum spunea Piaget, înseamnă inteligență. Ne culcăm sub povara gândurilor și ne trezim sub nemulțumirea prezentului. Oprește-te din asta…
Vezi cum adormi, la ce te gândești și caută să faci toate acestea conștient, atent. Încetează să te învinovățești pentru ce n-ai făcut sau să te gândești ce n-ai făcut bine. Lasă ziua să treacă, cu toate emoțiile ei negative. Bucură-te că ai un pat, că te pui să dormi și că nu te doare nimic. Astea-s bucurii! Dar cine le mai pomenește, ca fiind binecuvântări? Și de ce n-ai face asta? E mai bine să te învălui de gânduri apăsătoare, crezi că-i mai bine asta pentru odihnă? Sau, e mai bine să te gândești la cele bune, să cultivi recunoștința și liniștea firii?
Oare, ce ne îmbolnăvește? Noi singuri o facem, prin gânduri ce aduc tensiune, mai apoi simptome și boala se instalează în urma felului în care ne adaptăm la mediu. Iar rânduirea minții este una dintre treptele adaptării.
Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!
Articole precedente: