16.4 C
București

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ești liber când alegi sau ”când nu te poți abține”?

Importante

Lanțurile dependenței sunt invizibile și adânci în structura omului. Acaparează mintea, apoi devin stăpâne pe corp. Creierul este dominat de circuite neuronale puternice ce determină un coportament adicitiv, ce nu face față adaptării la mediul de viață. Sunt studii ce demonstrează incapacitatea cortexului frontal de luare a deciziilor raționale. Este incapabil să aleagă, datorită unei insuficiente dezvoltări a acestei regiuni superioare. Astfel, o persoană dependentă este ghidată de forțe inconștiente, lipsită de alegere, precum un mecanism automat ce nu dă posibilitatea exercitării vreunui control sau alegerilor conștiente. Nu e așa de simplu să renunți la fumat, ori la zahăr, sau alte subsanțe ce dau dependență…

Luăm decizii pe care considerăm ca fiind rezultat al libertății noastre, dar aceste decizii pot fi luate conform unor tendințe emoționale inconștiente, neraționale sau chiar din anumite credințe subliminale. ”Anumite evenimente din copilărie determină anumite tipare de reacție. Anumite programe neuronale create la începuturi, în copilărie aduc în prezent reacții pe care nu le măsurăm deloc. Cu cât mecanismele automate ale creierului unei persoane sunt mai puternice și cu cât sunt mai slab dezvoltate părțile creierului care își impun controlul conștient, cu atât va fi mai limitată libertatea pe care o persoană o va putea exercita în proprria viață.” –  Gabor Mate, ”Pe tărâmul fantmelor înfometate” – p. 301

Nu ai cum să te consideri liber atunci când reacționezi automat, impulsiv. Atunci nu  ești liberi! Pentru a fi cu adevărat liber ai nevoie – în primul rând – de multă atenție și efort susținut. A fi liber înseamnă atenția permanentă asupra unui lucru subtil, pe care poți să-l numești simplu: viața ta. Ai nevoie să rămâi permanent concentrat sau mai bine spus conectat cu tine, pentru a nu trăi asemeni unui robot, pe pilot automat. Dr. Gabor Mate vorbește despre minte nu doar ca și conținut, ci de însăși mintea, ca și proces. Ești conștient și faci alegeri doar în circumstanțele în care depui un efort, te concentrezi să obții ceva. Dar, oare nu starea permanentă de veghe este necesară omului pe calea sa?

Mintea noastră, ori de câte ori este lipsită de efortul firesc al atenției de care vorbeam, intră pe pilot automat. Diferența dintre liberul arbitru și un mecanism automat poate fi explicată printr-un exemplu simplu: te înfurii rău pe cineva care nu vrea să accepte punctul tău de vedere. Diferența poate fi marcată prin intenția dintre a lovi cu pumnul masa, în acel moment de furie excesivă-reactivă sau, de a-ți spune în mod conștient: ”sunt furios și-mi vine să lovesc cu pumnul masa aceasta.” Și mai conștient/atent poate fi ”mintea îmi spune că sunt atât de furios și pot să lovesc cu pumnul în masă.” Am în cea de pe urmă remarcă posibilitatea de a alege, pot să lovesc și să-mi ascult mintea, sau pot să nu fac asta. M-aș putea răni, aș putea răni sau deranja pe cineva prin zgomotul produs. A putea alege, presupune a fi capabil de un proces înalt de conștientizare. Dacă nu ești conștient prin exercițiul atenției asupra ta, nu ai cum să faci nici o alegere! Poți doar să reacționezi. Iar viața ne provoacă mult să acționăm, mult mai mult decât să reacționăm…

Libertatea individului în ziua de astăzi poate fi interpretată prin exercitarea succesului în dorința de a obține performanțele individuale și profesionale. Libertatea pare fi condiționată de statut, putere, integrare socială. Aceasta este ceva ce aparține cumva  exteriorului nostru. Dar, oare în lumea noastră psihică, ce poate însemna libertatea? Ești liber când alegi sau ”când nu te poți abține”? Libertatea este dorința noastră imediată sau alegerea unei construcții spirituale marcate de bunăstare interioară pe termen lung? ”Sunt liber să fac ce vreau”, poți spune, dând curs dependenței tale. Dar, oare asta înseamnă cu adevărat a fi liber? Sau…

Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!

dr. Lavinia Melania Bratu

Articole precedente:

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ceva verde în fiecare zi!
Dr. Lavinia Melania Bratu: Tu ai toate răspunsurile! Fie pornești singur, fie ceri ajutorul cuiva. 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Alege tu mâncarea și nu te lăsa păcălit 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Morcovi pentru frumusețea și sănătatea ta 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Morcovi pentru frumusețea și sănătatea ta 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament

Dr. Lavinia Bratu: Te provoc să ai grijă de tine!
Dr. Lavinia Melania Bratu: Boala pornește din mintea noastră 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Anul acesta vrei să te simți mai bine și să arăți mai bine?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Pulbere de orz verde – suplimentul meu preferat 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ai de pus la punct în viața ta ?

Dr. Lavinia Melania Bratu: 7 pași de urmat, atunci când spui „nu mai pot”

Dr. Lavinia Melania Bratu: Cum să ne clădim un sistem imunitar puternic?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Atenție la nevoia de dulce!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Acceptă provocarea „Intermittent fasting (postul intermintent)!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Mâncarea este cel mai bun prieten al tău

Dr. Lavinia Melania Bratu: 5 motive pentru care ai putea să alergi și tu

Dr. Lavinia Melania Bratu: Când ți-ai făcut ultima dată o deparazitare de viermi intestinali?

Dr. Lavinia Melania Bratu: De câte ori ești stresat(ă), amintește-ți de nevoia corpului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole