E vreme de primăvară și verdele începe să-și facă prezența în jurul nostru. Iar aceasta înseamnă că, cei mai mulți dintre noi au dat fuga în piețe după tot felul de crudități de sezon. Mereu mă întreabă pacienții la începutul sezonului rece, cum să-și clădească sistemul imunitar și să se ferească de viruși și răceli pe timp de iarnă. Iar eu tot repet și acum îți amintesc și ție: un sistem imunitar se clădește de primăvara, începând cu primele frunze de iarba apărute, de la primele frunze verzi, pe care le putem introduce în alimentație, cu fiecare fruct, cu fiecare legumă, cu tot ce ne dă fiecare sezon. Pornim cu primăvara să ne îmbogățim cu nutrienți și nu are voie să treacă nici un anotimp și nici un fruct sau vegetal, să nu ne bucurăm și să nu ne hrănim maximal cu ele.

Am făcut ieri o supă cremă de leurdă, cu avocado și usturoi, toată familia a fost super încântată. Și tu poți face asta, în câteva minute ai o masă excelentă la gust și maximal încărcată de nutrienți. Dar pentru asta, ai nevoie să mergi în piață!

E o vorbă veche, din bătrâni: se spune că țăranul își curăță primăvara sângele cu mâncarea din urzici. De ce nu am păstra tradiția, de ce nu am fi în trend și cu noile studii în domeniu. Uimitor este că ele sunt ”în oglindă”. Adică, știm foarte bine că unul dintre îndemnurile oricărui expert în nutriție este acela de a consuma ceva verde, zilnic. Iar acum, primăvara, acum este cel mai propice moment să facem asta. Toate frunzele verzi de pe piață să te gândești a le avea acum, în dietă ta.

Săptămâna trecută, în fiecare dimineață, am pregătit un smoothy. Am fost bucuroasă să găsesc varză kale la piață și am folosit-o la pregătirea micului dejun. Spălată bine, am pus frunzele kale în blender alături de ultimele afine din congelator, banană și un ceai de fructe răcit, la care am adăugat și 15 migdale. Super energie, super nutrienți! Într-o zi am amestecat frunzele kale cu o tulpină de apio, o linguriță de cacao și una de miere, un măr și o banană. A fost delicios!

Ce substanțe nutritive conţine varza Kale? Varza Kale conţine: vitamina K, vitamina C, vitamina B, vitamina E, vitamina A, fier (mai mult decât carnea de vită!), calciu, luteină, magnan, fosfor, beta caroten, antioxidanţi, potasiu, magneziu, proteine. E foarte bogată în fibre, are un conţinut mic de calorii şi inhibă absorbţia de iod în organism. Această legumă conţine mai multă vitamina C decât o portocală (67g de varza Kale conţine 134% din doza zilnică recomandată de vitamina C).

Toate frunzele verzi sunt pline de nutrienți, le-am specificat pe cele din kale, ca să te fac curios și să încerci și tu să fii pasionat de nutrienți, poate dintr-un vegetal mai puțin folosit de noi, însă super valoros.

Fă-ți un hobby drăguț din a face piața o dată pe săptămână. Cumpără tot ce-i proaspăt de sezon și încarcă-te cu nutrienți și super energie. E primăvară afară, bucură-te maxim de ea!

Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!

dr. Lavinia Melania Bratu

Articole precedente:


Dr. Lavinia Melania Bratu: Îți place broccoli – alimentul medicament?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Stresat și dependent de mâncare?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ești liber când alegi sau ”când nu te poți abține”?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ceva verde în fiecare zi!
Dr. Lavinia Melania Bratu: Tu ai toate răspunsurile! Fie pornești singur, fie ceri ajutorul cuiva. 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Alege tu mâncarea și nu te lăsa păcălit 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Morcovi pentru frumusețea și sănătatea ta 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Morcovi pentru frumusețea și sănătatea ta 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Nutraceuticele – Mâncarea cu rol de medicament

Dr. Lavinia Bratu: Te provoc să ai grijă de tine!
Dr. Lavinia Melania Bratu: Boala pornește din mintea noastră 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Anul acesta vrei să te simți mai bine și să arăți mai bine?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Pulbere de orz verde – suplimentul meu preferat 
Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ai de pus la punct în viața ta ?

Dr. Lavinia Melania Bratu: 7 pași de urmat, atunci când spui „nu mai pot”

Dr. Lavinia Melania Bratu: Cum să ne clădim un sistem imunitar puternic?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă?

Dr. Lavinia Melania Bratu: Atenție la nevoia de dulce!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Acceptă provocarea „Intermittent fasting (postul intermintent)!

Dr. Lavinia Melania Bratu: Mâncarea este cel mai bun prieten al tău

Dr. Lavinia Melania Bratu: 5 motive pentru care ai putea să alergi și tu

Dr. Lavinia Melania Bratu: Când ți-ai făcut ultima dată o deparazitare de viermi intestinali?

Dr. Lavinia Melania Bratu: De câte ori ești stresat(ă), amintește-ți de nevoia corpului