Când ești copil și treci printr-un eveniment traumatizant, este foarte important să te gândești că aproape întotdeauna atunci, demult, tu ai crezut că este vina ta… Copilul se găsește pe sine vinovat. De ce se întâmplă aceasta poate fi explicat rațional, nu este nici o îndoială. Copilul de atunci a căutat o soluție salvatoare și a găsit-o: învinovățindu-se pe sine. ”Eu sunt vinovatul. O meritam!” Doar că, odată ce copilul a crescut mare, ca adult, această cadrare personală este năucitoare, nu mai ajută deloc. Ai nevoie de lumină și adevăr. Poți face asta, indiferent cu orice te-ai fi confruntat atunci. Poți repara, poți să-ți vindeci viața!
La un moment dat, cred că fiecare dintre noi avem nevoie să ne întrebăm ce este în neregulă cu noi. Avem nevoie să începe să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu adevărat în viața noastră, la un moment dat.
Sunt mulți copii abuzați fizic, sexual sau emoțional. Toți se simt vinovați pentru ce s-a întâmplat atunci, toți! Mulți dintre ei sunt conduși spre comportamente autodistructive când devin adulți. Cercetările Dr. Gabor Mate asupra dependențelor de droguri din Vancouver, toate concluziile sale sunt elocvente în acest sens: dependenții – toți acești oameni au avut parte de o copilărie traumatizantă, lipsită de afecțiunea și grija părintească, în majoritatea covârșitoare a cazurilor. Iar ca și adulți, acoperă golurile și rănile sufletești cu substanțe de care devin dependenți și mai apoi, se lasă distruși de acestea, se lasă uciși…
Atunci când, copil fiind, ești abuzat, traumatizat, există două posibilități prin care poți integra aceste evenimente:
- Fie crezi că ești neputincios și oricine îți poate face rău, iar astfel îți recunoști neputința.
- Există și a doua opțiune, în care te gândești că tu ești de vină. Această opțiune îți dă oarecum putere, te face să crezi că – cel puțin în mintea ta – totul depinde de tine. În plus, dacă este vina ta, asta îți dă șansă de a schimba ceva, îți dă acea falsă senzație de control. E ca și când te-ai juca un joc, iar în aceste situații efectiv te joci cu manetele care sunt cele mai periculoase. Și așa începi să fii atras de jocul periculos al vieții, iar la maturitate parcă ești mereu în căutarea oamenilor, situațiilor de viață de genul ”joc periculos”.
Doar că, acest joc are riscurile sale. Odată ce te consideri vinovat sau mai bine spus responsabil pentru că ai fost rănit, aceasta presupune că undeva vei crede și că meritai toate acestea. Iar aici este o capcană… Dacă crezi că, atunci când erai mic meritai să fii rănit, nu vei crede că meriți ceva mai bun astăzi, ca adult. Astfel, ceva ce te-a ajutat să supraviețuiești cândva, ca adult te face să-ți ratezi cu totul viața. Ai nevoie să repari ce a fost atunci demult, să te întorci acolo și să recadrezi conștient toate evenimentele ce te-au rănit, toată suferința. Nu ai fost tu vinovat, un biet copil lipsit de apărare, în fața unui adult ce te-a manipulat, dominat, molestat, rănit, traumatizat. Nu te mai ajută acum cu nimic, ca și adult, să te minți în legătură cu acele momente ale vieții tale… În plus, este timpul să aduci lumina în viața ta. Acceptă durerea trecutului și las-o apoi să plece, să te eliberezi de ea… Să poți începe să trăiești mai bine, de aici înainte! Cere ajutorul și ai curaj…
Să descoperim împreună prevenția bolilor și starea de sănătate să ne însoțească mereu! Aceasta a fost propunerea mea pentru acest episod. Nu uitați să mă citiți în fiecare zi de luni pe revista de Sănătate 7Aprilie.ro! Merită!
Articole precedente: