Salutare stimate cititor! Mă bucur că ești din nou interesat de articolele postate de Revista de Sănătate 7Aprilie.ro. Azi ți-am pregătit un mic ghid pentru recunoașterea rănilor emoționale. Îți recomand spre lecturare și cartea autoarei Lise Bourbeau ,,Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”.
Este necesar să încep prin a defini rana emoționala. Această rană, este o durere sufletească ce se creează în mica copilărie (între 0 și 7 ani) în relația cu părinții sau aparținătorii. Fiind copil, bineînțeles că nu știi cum să-ți gestionezi dezamăgirile, supărările, frustrările, violențele verbale sau abuzurile la care ești supus. Așa că această rană rămâne adânc întipărită în memoria și subconștientul tău, activându-se atunci cand retrăiești situații similare din copilaria ta, dar la o scară mult mai mare. Pentru a putea face fata situatiilor neplacute din viata ta, mintea iti ofera o solutie compensatoare prin crearea unor ,,masti sociale” pentru a te proteja. Oare de ce se intampla acest lucru ? Specialistii considera ca trairea cu aceste rani, intelegerea si vindecarea lor prin terapie, ajuta in evolutia fiecarei persoane. Exista 5 tipuri de rani emotionale.
Prima este Rana de Respingere, care se activeaza intre 0 si 1 an cu parintele de acelasi sex, deoarece acum, copilul invata de la acesta, cum sa se iubeasca, cum sa iubeasca si cum sa daruiasca iubirea. Rolul parintelui de sex opus este sa invete copilul cum sa primeasca iubirea si cum sa se lase sa fie iubit (cuvantul ,,iubire’ l.am folosit in sens generic ptr afectivitate, fara a face trimitere la iubirea patologica). Persoanele care sufera de aceasta rana, nu stiu sa daruiasca iubirea, sunt mereu incorsetati, mereu pe repede-inainte, fac multe treburi deodata, mananca in picioare ( normalitate ptr ei). In aceasta categorie se includ copiii care nu sunt doriti de parintii lor, care sunt dusi la cresa de timpuriu, care stau cu bunicii si nu cu parintii. Ei se simt mereu ,,fugariti” de langa cei care ar trebui sa le ofere iubire si protectie. Isi formeaza ca protectie, o masca si anume, cea de fugar. Deci acest copil, viitor adult, ce are rana de respingere si masca sociala de fugar, nu se va simti vreodata important oricat de multe lucruri bune va face, se dezamageste usor crezandu-se un nimeni, va trai mereu cu frica ca nu face suficient de mult, ca nu se descurca singur si va fi nemultumit mai tot timpul. Pot suferii depresii grave , atacuri de panica si boli cronice.
A doua rana emotionala este rana de abandon si se formeaza intre 1 si 3 ani. Se creaza cu parintele de sex opus, deoarece este etapa in care copilul constientizeaza prezenta celuilalt parinte si il vrea mereu langa el. Neurostiinta a dovedit ca perceptia la copiii mici se face energetic si emotional si mai putin cognitiv, datorita undelor cerebrale. Coincide si cu obligativitatea mersului la gradinita. Aici parintii gresesc cand uita sa aiba rabdare cu dinamica copilului si acomodarea lui cu noua situatie. Acomodarea mentala este vitala pentru copil. Este recomandata vizitarea in prealabil, impreuna cu copilul, a locurilor noi in care el isi va petrece cea mai mare parte din timp, explicarea proceselor sociale de separare, adica ,,parintii merg la service iar copiii au un loc special numit gradinita unde se aduna si invata lucruri minunate”. Altfel se va simti abandonat si va deveni un adult dependent. Dependent de relatii, de droguri, de shopping, alcool, tigari, deoarece atunci cand a fost mic nu a putut trece peste despartirea de mediul securizant din casa si din familie, nu a gasit resurse pentru siguranta proprie si dezvolta aceste dependente copiind felul altora de siguranta. Frica acestui adult cu rana de abandon, este sa fie singur, sa doarma cu lumina stinsa noaptea.
Urmatoarea rana emotionala se activeaza cu parintele care ingrijeste cel mai mult respectivul copil. Dar mai voi opri aici, pentru azi, Continuarea va fi martea viitoare. Daca ai intrebari si dorinta de refulare, scrie-mi. Succes și fericire îți doresc, stimate cititor!
Articole anterioare: