3.7 C
București

Lupta cu „boala cu o mie de fețe“

Importante

Marian Vlădeanu este unul dintre miile de bolnavi de scleroză multiplă din România. Avea 42 de ani când a primit acest diagnostic sec, dar implacabil al unei boli căreia trebuie să-i facă față toată viața.

Povestea lui Marian începe în anul 2010, când a suferit un accident minor de mașină. Acesta a fost cauzat de un atac de diplopie (vedere dublă). Pentru că incidentul l-a pus pe gânduri, a mers imediat la medic pentru un consult. În urma unui RMN efectuat la Spitalul Elias a aflat că suferă de scleroză multiplă, numită și „boala cu o mie de fețe“. Au apărut, apoi, la scurt timp, simptome precum scăderea mobilității piciorului drept și pierderea rapidă în greutate. Viața a început să i se schimbe radical, iar Marian s-a vîzut nevoit să se pensioneze pe caz de boală, după ce a început tratamentul. „Să te tratezi pentru o boală fără să știi cauzele care au declanșat-o este cel mai dificil“, spune Marian. După un an, a intrat într-un program subvenționat de stat și este nevoit zilnic să-și injecteze singur tratamentul, sperând ca va putea ține simptomele sub control. Nu toți sunt la fel de nororcoși ca el. „Eu am intrat în cei 2500 de pacienți înscriși în acest program, dar alte câteva sute așteptau pe liste pentru a reuși să-și îmbunătășească modul de viață“, spune Marian.

Familia i-a fost mereu alături

„Mă consider un caz fericit. Și asta pentru că se crede că la persoanele cu vârste mai înaintate, evoluția bolii este mai lentă. Sunt tineri de 20 și ceva de ani diagnosticați de boală și nici nu-mi vine să mă plâng“, continuă el. Cei care i-au fost alături mereu necondiționat au fost membrii familiei care l-au sprijinit din prima clipă. Are câțiva prieteni, iar cei mai mulți sunt cei din Asociația Pacienților cu Scleroză Multiplă. „Ne întâlnim în fiecare lună, ne sprijinim unii pe alții, organizăm excursii prin țară, participăm la seminarii. Suportul moral joacă un rol important în viața unui bolnav de scleroză multiplă, iar o gândire pozitivă își poate fi de mare ajutor în zilele mai rele“, conchide Marian Vlădeanu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole