Nu trebuie să fii alergător ca să arzi calorii și să beneficiezi de efectele cardio traduse în kilograme mai puține. De fapt, poți arde la fel de multe calorii mergând ca atunci cân dalergi – dacă pasul este grăbit, spune Mihaela Stănescu antrenor de fitness.
„Tot ce trebuie să facă o persoană care merge pe jos ca să ardă mai multe calorii decât un alergător este să o facă mai repede decât el. De exemplu, dacă mergi cu viteza de 7 km/h timp de 42 de minute (asta însemnând 1 km în 8-9 minute), poți arde la fel de multe calorii precum un alegător care face 1 km în 6-7 minute. Dacă mărești la 7,5 km/h timp de 35 de minute te vei puitea lăuda că arzi mai multe calorii într-un timp mai scurt.“, spune antrenoarea.
Cu scopul de a arde mai multe calorii, reușești să îți îmbunătățești starea de sănătate în general. Un ritm mai rapid de mers poate reduce riscul de deces din cauza unor probleme ale inimii sau din cauze respiratorii, potrivit unui studiu din 2019 al Universității din Glasgow, Marea Britanie.
În timp ce mersul cu viteza de 7 km pe oră pare intens, este posibil să o susținn dacă-ți formezi rezistența și crești perioada de antrenament, spune Stănescu, care ne oferă mai jos și niște ponturi.
Cum să mărești viteza de mers pentru a slăbi
Ești gata să mărești ritmul? Iată care sunt strategiile antrenoarei pentru a-ți îmbunătăți viteza medie de mers și pentru a mări efectul metabolismului pentru a arde cât mai multe calorii
Stai drept. Când îți alungești coloana, câștigi mai multă distanță între șolduri și cutia toracică, ceea ce permite picioarelor tale să se balanseze mai liber, decât atunci când se blochează în pelvis.
Privește în față. Păstrează linia orizontului direct în față, ca și cum ai vedea la un kilometru înainte. Nu privi în pământ. Trage-ți umerii pe spate și apoi împinge-i înainte pentru a te ajuta să-ți deschizi pieptul și nu îndoi spatele, pentru a putea trage cât mai mult aer în piept.
Balansează-ți brațele mai repede. Îndoaie brațele la 90 de grade în timp ce le balansezi în față și înapoi. Evită să le balansezi peste corp sau să le fluturi pe laterale. Asta te va face să-ți pierzi din energie foarte rapid și-ți poate strica și ritmul de mers. Balansarea brațelor în mod corect te va ajuta să implici partea superioară a corpului și trunchiul, astfel încât să te miști eficient și să mergi mai repede.
Fă pași mici. Când piciorul din față ajunge prea departe, acționează ca o frână și te încetinește. Cu pași mici și rapizi, piciorul aterizează practic cub tine. Pentru a-ți da seama cum mergi, fă acest exercițiu pe care ți-l propune antrenoarea: ridică un genunchi deasupra șoldului, astfel încât talpa piciorului să atârne exact sub genunchi, ca și cum ai merge în marș. Apoi, întinde piciorul în fața ta și adu călcâiul pe pământ. Ar trebui să fie cu numai câțiva centimetri în fața celuilalt picior.
Alternativ
Practică intervale de viteză. Alternarea reprizelor de mers lent cu cele de mers rapid nu numai că ajută la creșterea vitezei de mers, dar te poate ajuta și să arzi mai multe calorii, chiar și după ce exercițiul s-a terminat. „Cu cât te antrenezi mai mult sau mai din greu, cu atât mai mult îi va lua corpului să revină la normal“, spune Stănescu. „Pe măsură ce-ți revii, vei continua să arzi calorii la un ritm accelerat pentru cel puțin 20 de minute sau poate chiar 24 de ore“. Pentru o eficientă ardere a caloriilor după antrenament, încearcă acest circuit de mers:
- Încălzește-te mergând la pas ușor până la moderat timp de trei minute. Ritmul trebuie să fie acela în care ai putea, de exemplu, să poți avea o conversație cu un prieten.
- Mărește pasul timp de 30 de secunde, să fie unul vioi. La ritmul acesta, te miști destul de rapid și ți se va părea destul de dificil să vorbești în fraze lungi.
- Mergi repede pentru 20 de secunde. În acest punct mergi cât de repede poți, așa că asigură-te că menții viteza pe toată perioada.
- Sprintează 10 secunde dând tot ceea ce poți. La acest ritm nu prea poți să porți o conversație și s-ar putea să respiri destul de dificil.
- Repetă intervalele de 30, 20 și 10 secunde timp de patru minute, apoi mergi un minut în pas moderat.
Concurează împotriva ta sau a altora. Numără pașii pe care-i faci în intervalele rapide, și încearcă să depășești acel număr la intervalele ulterioare. Dacă mergi împreună cu un prieten, roagă-l să-și numere pașii și compară cu numărul făcut de tine la finalul antrenamentului. Acest lucru te va motiva să mărești viteza și să-ți crești rezistența.