Ce carbohidrați ar trebui să evităm pentru că încetinesc metabolismul

Există o serie de factori care contribuie la încetinirea metabolismului. Printre aceștia se numără vârsta, genele, dieta bogată în zahăr, insuficiente proteine, calitatea carbohidraților nerafinați și chiar schimbările hormonale. Scimbarea dietei și includerea unor exerciții cardio și de forță în rutina zilnică pot accelera metabolismul. Esențțială este și evitatea unormîncăruri bogate în calorii și zahăr și sărace în proteine, fibre și alte nutrimente esențiale.

Te întrebi de unde să începi? Dacă consumi în mod regulat acești carbohidrați, ar trebui să renunți la ei pentru că încetinesc metabolismul. Ar trebui înlocuiți cu legume, cereale integrale și leguminoase.

Covrigii

Un covrig consumat din când în când este o delicioasă gustare. Problema este să nu devină un obicei, pentru că astfel îți privezi organismul de a primi anumite fibre,proteine, minerale și vitamine.

Covrigii sunt carbohidrați procesați care conțin foarte mult zahăr și care duc lipsă de conșinut nutrițional. Și, din păcate, un covrig de mărime obișnuită poate conține undeva între 300 și 800 de calorii.

Cerealele cu zahăr

La fel ca și în cazul covrigilor, multe cereale au trecut prin procesare și conșin foarte mult zahăr. Chiar și câteva stafide pot conține 18 g de zahăr – ceea ce înseamnă mai mult decât multe deserturi.

Dacă-ți place să mănânci cereale la micul dejun, încearcă variantele integrale, sărace sau fără zahăr.

Gemuri și jeleuri

foto: Jonathan Pielmayer

Poate că ți se par niște produse delicioase, dar jeleurile și gemurile nu prea au mare legătură cu fructele crude. Sunt pline de zahăr. Încearcă să le înclouiești cu afinelesau zmeura, ceea ce înseamnă o gustare mult mai sănătoasă.

Cartofii prăjiți

La fel ca în cazul covrigilor, o porție de cartofi din când în când nu este o mare problemă. S-ar putea să fie chiar un lucru bun pentru că nu vei simți că te privezi de anumite mâncăruri care-ți plac. Dar cartofii sunt prăjiți în baie de ulei, conșin grăsimi saturate și zahăr, grăsimi trans. Acestea din urmă pot cauza inflamații, grăsimea de pe burtă și boli cardiovasculare. NU renunța de tot la cartofi. Fierbe-i sau coace-i.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *