Bolnav de 10 ani înainte de diagnostic

În urmă cu 6 ani, viața lui Adrian, 52 de ani, a luat o întorsătură nefericită. Diagnosticat cu boala Parkinson, el luptă în fiecare zi să aibă un trai cât mai apropiat de cel al oamenilor sănătoși.

„Totul a început cu o durere în umăr. Apoi, au fost alte dureri în gambe, la șold, contracturi musculare, pe partea stângă, și șchiopătam când mergeam pe distanțe mai lungi. Dacă aveam stări de anxietate, mă simțeam foarte obosit și mă mișcam mai lent. Disconfortul era din ce în ce mai mare. Cei din jur și familia au început și ei să observe simptomele. Iar asta m-a îngrijorat foarte tare“, povestește Adrian.

Diagnostic: Parkinson

Imediat după ce a văzut că disconfortul este din ce în ce mai mare, Adrian a decis să meargă la medic să-și facă investigațiile necesare. A făcut un RMN și alte câteva teste, iar medicul neurolog i-a dat cumplita veste: avea Parkinson. Și-a dat seama că boala se instalase de aproape 10 ani, de când de fapt i-au apărut unele dintre primele simptome. Unul dintre ele a fost pierderea balansului pe brațul stâng, când se deplasa repede.

Cum a învățat să controleze boala

Pe lângă activitățile și obiceiurile pe care le are în fiecare zi, Adrian a făcut unele schimbări și în dietă. „Fără o dietă corespunzătoare, medicamentele nu-și fac efectul la fel de bine. Deciziile luate în legătură cu regimul alimentar le-am luat împreună cu medicul neurolog“, povestește bărbatul.

El trebuie să facă zilnic exerciții fizice de mobilitate, se odihnește cât mai mult și apelează și la unele terapii complementare, cum ar fi acupunctura, masajul și presopunctura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *