Se poate întâmpla ca, uneori, copilul tău să aibă unele stări de oboseală, să nu aibă poftă de mâncare și să fie neatent. Sunt simptome care ar putea fi puse pe seama lipsei de fier, mineral esențial pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor.
„Bebelușii se nasc cu o rezervă de fier care le ajunge 6 luni. După aceea, au nevoie de o cantitate de fier de opt ori mai mare decât cea a adulților pentru a se dezvolta armonios. Lipsa fierului împiedică oxigenarea țesuturilor organismului, proces care afectează funcțiile vitale și care poate provoca probleme de sănătate. Anemia este poate fi una dintre afecțiunile de care suferă copiii care au carență de fier“, explică dr. Nicoleta Tomescu, medic de familie.
Necesarul zilnic de fier
Copiii au nevoie, în medie, între 7 și 11 mg de fier în fiecare zi, în funcție de vârstă. De aceea, alimentația copiilor trebuie să fie diversificată și bogată în alimente care conțin acest mineral. Astfel, un copil cu vârsta între 0-6 luni are nevoie de 0,27 mg/zi, cel de 7-12 luni de 11 mg pe zi, 1-3 ani de 7 mg/zi, 4-8 ani de 10 mg/zi, 9-13 ani de 8 mg/zi, iar între 14 și 18 ani băieții au nevoie de 11 mg/zi, iar fetele de 15 mg/zi.
Surse naturale de fier
Cele mai importante surse naturale de fier sunt: laptele matern și laptele praf fortificat cu fier, fasolea boabe, sfecla roșie, roșiile, spanacul, broccoli, mazărea, cartofii dulci, fructele uscate (smochine, caise, stafide, prune), cerealele integrale, peștele gras și ouăle.
„Alimentele bogate în fier adaugă un plus de echilibru în dezvoltarea organismului și îl ajută să facă față provocărilor zilnice. Totodată, copilul își va putea îmbunătăți performanțele școlare, deoarece fierul este unul dintre acele minerale care contribuie la optimizarea capacității cogntive. Alegerea unei diete bogate în substanțe nutritive, adaptată pentru fiecare etapă de vârstă pe care o parcurge copilul, poate preveni apariția anemiei și a unor probleme de sănătate mult mai grave“, explică Diana Tudor, nutriționist.
Probleme cauzate de lipsa fierului la copii
Printre cele mai serioase probleme cu care se pot confrunta copiii cu carență de fier se numără: anemia, tegumentele palide, unghiile care se rup ușor, oboseala, lipsa poftei de mâncare, tahicardia, mâinile și picioarele reci, lipsa de concentrare sau poate chiar retardului în dezvoltarea mersului și a vorbirii.