12.9 C
București

Simptome ale anxietății. Ce spun medicii

Importante

Când trebuie să vorbești în public, este firesc să ai emoții, să tremuri, să-ți bată inima mai rapid și să te doară stomacul. Dar când problemele de acest gen devin cronice, cauza poate fi neclară. În timp ce tulburările de anxietate sunt tratate de psihiatri sau psihoterapie, simptomele pot fi atât de compleșitoare încât pacienții pot ajunge mai întâi la un medic – plângându-se de mai multe probleme. Este foarte important ca medicul să examineze și să asculte foarte bine pacientul astfel încât să-și poată da seama că este vorba despre simptomele fizice ale anxietății.

Dacă pacientul nu a unit toate aceste simptome, legătura între sentimentimentele anxioase și simptomele fizice poate fi confuză. „Deseori le spun pacienților mei că fiecare parte a corpului este conectată cu restul în moduri incredibil de complexe. Atunci când creierul este stresat asta va influența corpul, și viceversa“, spune dr. Araron George. „Uneori poate fi destul de dificil de a observa diferenâa“. Astfel, medicii știind aceste conexiuni, pun pacienților mai multe întrebări specifice pentru a stabili sursa fiecărei probleme.

„Așa cum va spune orice persoană care a trecut printr-un episod anxios, este vorba atât de simptome psihologice cât și fizice – ambele tipuri fiind alarmante, și uneori chiar copleșitoare“, explică psihoterapeutul Natalija Rascotina. Este vorba despre modul în care răspunde organismul la ceea ce simți.

Iată câteva din cele mai obișnuite simptome ale unei stări de anxietate.

Palpitații

În cazuri extreme, simptomele anxietății se pot resimți ca un atac de cord. Doctorii au întâlnit astfel de senzații. „Ca să fiu sincer, când ai brusc palpitații, tremuri, ai dureri în piept și te simți amețit – este destul de îngrozitor“, spune dr. Kevin Gilliland. „Și da. astea sunt simptomele unui atac de cord. Dar , din nefericire, sunt și simptomele unui atac de panică“. Deși aceste palpitații sunt provocate de gânduri și emoții, și nu de un proces fizic, cel mai bine ar fi totuși să mergeți la un medic.

Probleme cu memoria

Deseori, la medici se prezintă pacienți care reclamă probleme de memorie care de fapt nu au fost încă diagnosticate ca fiind tulburări de anxietate. Poate fi destul de înspăimântător pentru o persoană care s-a trezit aproape dintr-o dată cu astfel de probleme. „O altă problemă se referă la atenție și concentrație, ceea ce duce evident la probleme de memorie“, spune dr. Gilliland. Dacă nu te poți concentra și nu poți fi atent la o conversație, s-ar putea să crezi că ai putea avea Alzheimer, continuă medicul. Trebuie discutat cu un medic pentru a găsi o soluție.

Insomnii

Dacă intri în biroul unui medic și îi spui că nu poți să adormi, există șanse mari să te întrebe dacă ai trecut în viața ta printr-un episod anxios.

„Probabil că cea mai întâlnită problemă a anxietății este insomnia. Pare un lucru minor pentru cei care dorm, dar insomniile sunt devastatoare pentru sănătatea mintală, cea fizică, performanța la locul de muncă și lucrurile pe care ne place să le facem“., spune dr. Gilliland. Medicii înțeleg că de devastatoare este insomnia, și poți obține un tratament pentru a putea dormi.

Dureri

Durerile pot avea un impact decisiv asupra vieții tale de zi cu zi. Când pacienții se plâng de mușchi tensionați, ori de dureri vagi în corp, medicii le pot identifica drept simptome cauzate de anxietate. „Se crede că durerile de cap și cele de spate sunt unele dintre cele mai obișnuite probleme psihosomatice“, spune Rascotina. Așa că dacă ai dureri și nu știi cauza, poate fi un simptom al anxietății, dar ar fi bine să vezi un medic pentru terapie și tratament medicamentos.

Probleme abdominale

Când un pacient descrie simptome care se pot încadra în registrul celor legate de anxietate, dar nu pot fi legate de alte boli, s-ar putea ca medicii să pună mai multe întrebări despre viața acestuia pentru a obține mai multe informații. Așa se întâmplă și în cazul durerilor abdominale.

„Pe pacientul cu un disconfort abdominal neobișnuit și care are rezultate normale în urma examinării îl întreb despre somn, dietă, muncă, școală și relații“, spune dr. george. „De multe ori, asta deschide o ușă spre o conversație despre o recentă despărțire ori despre stresul de la locul de muncă“. Dacă doctorul spune că simptomele tale pot avea ca sursă anxietatea, te poate ajuta să găsești un psihoterapeut.

Gură uscată

Când pacienții vin plângându-se de gură uscată ( cunoscută sub termenul medical de xerostomie), iar medicul nu poate identifica alte cauze, anxietatea poate fi un posibil diagnostic.

„Xerostomia este o afecțiune și înseamnă că nu produci suficientă salivă. Studiile au arătat că nicelul crescut de cortizol are legătură cu hiposalivația“, spune dr. Herve Damas. Stresul și anxietatea pot duce la simptome cum este cea de uscăciune a gurii. Un medic îți poate prescrie un tratament.

Senzația de căldură sau înroșirea pielii

Anxietatea poate avea și astfel de simptome. Sunt reacții biologice la stres. „Neurotransmițătorii provoacă o activitatea metabolică ridicată când organismul se pregătește să lupte. În consecință, tu produci mai multă căldură. Aceste simptome sunt foarte obișnuite în anxietate“, spune dr. Damas. Medicii pot diminua astfel de stări prin tratament.

Probleme digestive

Medicii cunosc legătura dintre creier și intestine. „Poți avea dureri de stomac sau probleme digestive pentru că organismul reduce activitatea digestivă. Există noi studii care s-au ocupat de această legătură între creier și intestin, și se pare că lucrurile sunt foarte complexe și cred că vom afla în viitor și mai multe despre legătura între problemele digestive și simptomele psihologice“, spune psihologul Aimee Daramus. Dar pentru a ameliora astfel de probleme este nevoie de un consult medical.

Dureri de dinți

Simptome ale anxietății pot exista în tot corpul. Medicii, ca și dentiștii, își pot da seama de ele atunci când pun mai multe întrebări pacientului. „Știu unii clienți care au mers la dentist pentru că-i dureau un dinte și de fapt era o tensiune în mușchii de la falcă. Toată zbaterea aceea a minții reduce funcșionarea altor sisteme din organism pentru a folosi acele resurse pentru a supraviețui“, explică dr. Daramus. Dentistul îți poate sugera, în urma unui control, să mergi la un psiholog.

Sistem imunitar slăbit

Când medicii primesc pacienți cu infecții, viruși sau cu leucocite scăzute, ar putea ajunge la concluzia că aceștia au probleme cu sistemul imunitar. Probleme ale sistemului imunitar pot fi cauzate de mai multe afecțiuni, iar anxietatea este una dintre ele.

„Toată frământarea organismului în timpul anxietății poate duce la o slăbire a sistemului imunitar, așa că te poți îmbolnăvi mai ușor și mai des.“, spune dr. Daramus.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole