Instructorul de yoga, Mărgărita Filimon ne explică modul în care yoga ne influențează organismul și care sunt beneficiile acesteia.
„Aproape 70-80% din toxinele din organismul nostru sunt eliminate prin expirație. Respirația meditativă face asta pentru noi, adică ne curăță de toxine.
Creierul nostru este un organ care îți formează obiceiuri. Grupuri mari de neuroni s-au legat între ele în timpul experiențelor dureroase din primii noștri ani de viață.Meditația ajută aceste conexiuni neuronale dependente să se detașeze unele de altele, ceea ce înseamnă că te eliberezi de vechile obiceiuri emoționale.
Ca ființe umane, avem ciudatul obicei de a converti presiunea externă în stres intern. Creșterea stresului înseamnă mai mult decât doze sănătoase de cortizol prin organismul nostru. Meditația calmează goana adrenalinei, a cortizolului și altor substanțe chimice legate de stres din corpul nostru.
Meditația ne influențează din punct de vedere fizic, chimic, neurologic și emoțional. Aș putea să ofer motive nenumărate pentru care ar trebui să medităm.
Meditația este o știință veche. În timp ce oamenii pot face meditație din nenumărate motive, pentru mine este o cale de a ne îndepărta de starea de stres a minții, îndreptându-ne către o stare frumoasă de a fi.
Stilul de meditație pe care eu îl predau este ușor și puternic, științific, yoga și universal. Pentru a înțelege cu adevărat cum funcționează meditația, trebuie să înțelegi „triada transformării“ – Respirație – Minte – Conștiință. Pentru a avea o privire din interior în natura și conexiunea celor trei elemente ale triadei transformării trebuie să ai o stare de calm, limpezime și conectare. Cele mai multe stiluri de meditație folosesc una sau două din cele trei elemente. Eu folosesc un stil care să le includă pe toate cele trei. Fiecare dintre ele poate acționa ca o unealtă pentru a schimba celelalte două elemente.
Să zicem că ai gânduri furioase și nu te poți elibera singur prin puterea minții. Folosind modalitatea respirației ai putea reuși. Respirația poate avea un impact asupra minții. Așa că poți începe cu exerciții axate pe respirație.
Să zicem că ai stări de anxietate, și respirația îți devine scurtă, sacadată. Și cu cât respiri mai haotic, cu atât ți se accentuează starea de anxietate. Pe măsură ce treci la starea de observare meditativă a anxietății, vei observa că respirația va deveni mai ușoară, mai ritmată și egală. Întregul corp renunță la stres prin relaxare profundă. Astfel mintea influențează respirația și corpul. Poți începe cu exerciții axate pe observație.
Când conștiința ți se transformă și treci printr-o stare frumoasă de conectare cu natura, cu scopul tău, cu cei dragi sau cu cei din jur, furia, teama sau tristețea se diminuează. Astfel conștiința are un impact asupra minții.
Iată ce aș vrea să nu uiți:
- relaxează-ți corpul prin meditație – vindecă
- observă-ți mintea în meditație – calmează
- trezește-te într-o experiență de conectare dincolo de sine, în conștiință – te eliberezi.“