Femeie se tine cu mana de burta, stand pe o canapea

Principalul simptom care te poate pune pe gânduri este durerea intensă în partea dreaptă, sub coaste. Există și alte simptome care ne indică faptul că am putea avea probleme cu bila, numită popular și fiere, și pe care nu ar trebui să le neglijăm.

Vezica biliară, numită și colecist, este organul care colectează secreția hepatică (bila), pe care, în procesul de digestie, o eliberează la nivelul intestinului subțire. Provoacă neplăceri atunci când este suprasolicitată sau când întâmpină dificultăți de eliminare a bilei în timpul digestiei. Ne referim aici la depunerile sau pietrele aflate pe traseul de evacuare a secreției biliare.

Durere în partea dreaptă

Acesta este unul dintre cele mai des întâlnite simptome. În cazul în care se formează calculi sau pitere la nivelul vezii biliare, mai mici sau de dimensiuni mai mari, primul semn este durerea ascuțită resimțită în partea dreaptă a abdomenului și în umărul drept. Poate dura între un sfert de oră și mai multe ore în șir. Durerea este provocată de blocajul de pe traseul canalului prin case se varsă bila și îngreunează respirația și perturbă somnul. Durerea în partea dreaptă poate fi însoțită de alte simptome precum febră, greață și vărsături.

Crampe discontinue

Bila leneșă poate provoca crampe și o durere pronunțată, în partea dreaptă, sub coaste, ambele asociate cu greața, de cele mai multe ori. Aceste simptome apar la puțin timp după o masă copioasă. Contracțiile repetate și dureroase ale vezicii biliare se răresc dacă stai întins pe dreapta. Dacă te confrunți cu așa ceva, înseamnă că suferi de dischinezie biliară. Aceasta înseamnă că bila stagnează la nivelul vezicii, iar aceasta se contractă în mod repetat, în încercarea de a se eliberara de conținut.

Vărsături

Dacă se formează o piatră de-a lungul tubului prin care bila trece din vezica biliară în intestinul subțire se produce și o inflamație a zonei. Asta provoacă colecistita. Greața, vărsăturile, febra și durerea intensă sunt semnele care anunță aceste disfuncționalități. În aproape 20% din cazuri, vezica biliară inflamată este invadată de bacterii de la nivelul intestinului subțire, ajungându-se la apariția unei infecții.

Febră

Dacă observi că ți-a crescut temperatura corporală, ai pielea palidă, ai frisoane și ți-a pierdut pofta de mâncare înseamnă că ai putea suferi de o infecție la nivelul vezicii biliare, ca urmare a formării unei pietre. Acestor simptome li se pot adăuga și altele: urina de culoare închisă și scaunele deschise la culoare.

Cum poate fi prevenită sau tratată o criză biliară

La primele simptome, ar trebui să te adresezi unui medic și să urmezi o dietă ușoară cu brânză de vaci, pâine prăjită, cartofi copți sau fierți.

Bea multă apă pentru că hidratarea joacă un rol important în procesul de digestie, implicit în cel de secreție a bilei.

Practică gimnastica sau alt sport preferat de 3-4 ori pe săptămână, în reprize de minimum o jumătate de oră.