Este foarte important să ai grijă de ochii tăi. Dar menținerea sănătății acestora poate solicita mai mult decât un control anual de rutină la oftalmolog.

Chiar și lucruri minore precum uitarea ochelarilor de soare într-o zi însorită sau dormitul cu machiajul pe față poate pune probleme serioase ochilor, în timp. Pentru a te ajuta să ai o privire de vultur, îți propunem 7 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată ochilor tăi.

Să dormi cu lentilele de contact

Chiar și lentilele speciale pentru purtat peste noapte pot bloca oxigenul să ajungă la cornee, ceea ce poate duce la infecții și ulcerații corneale. Scoate lentilele de contact pentru un somn mai lung decât o ațipire sau un moțăit.

Să sari peste controlul oftalmologic

Mergi la oftalmolog, la un control de rutină, în fiecare an. Acest examen anual poate ajuta medicul să observe din timp problemele ochiului, cum ar fi un vas de sânge spart sau o tumoră pe care nu ai cum să o depistezi singur.

Să aplici dermatograf pe linia interioară a ochiului

Aplicarea dermatografului pe linia interioară a ochiului este riscantă, pentru că machiajul se poate amestecu cu lacrimile, transferând astfel bacteriile în ochi. Pentru siguranța ochilor, folosește dermatograful numai pe pleoapele exterioare.

Să porți machiaj în pat

Să dormi cu machiajul la ochi poate provoca blocarea glandelor din jurul ochilor, crescând riscul de a face iritații ale pielii, coșuri și urcior. Demachiază-te în fiecare seară înainte de a merge la culcare.

Să uiți să verifici produsele

Folosirea soluțiilor de curățare, a lentilelor de contact sau a picăturilor pentru ochi după ce au expirat poate reprezenta un pericol. Asigură-te că produsele tale se află în termenul de valabilitate și acordă o atenție deosebită lentilelor de contact, care riscă să fie afectate de soluția sterilă în care stau.

Să exagerezi cu picăturile

Picăturile care reduc roșeața fac ochii să pară normali prin contractarea temporară a vaselor de sânge, dar există o situație periculoasă. Picăturile tind să aibă un efect de recul, astfel încât pot înrărutăți roșeața dacă sunt folosite în mod exagerat. Dacă ochii roșii sunt o problemă cronică pentru tine, mergi la medic pentru diagnostic și o metodă de tratament mai potrivită pentru tine.

Să renunți la ochelarii de soare iarna

Da, soarele poate afecta ochii chiar și iarna. Poartă ochelari de soare pe toată perioada anului pentru a preveni arderea corneei, cancerul de piele la nivelul pleoapelro, cataracta și degenerarea maculară.