40 de români mor zilnic de infarct miocardic, principala cauză de deces din țara noastră. Cel mai recent raport al Societății Europene de Cardiologie arată că această cauză de deces se află pe primele două locuri în mai multe țări europene, România nefăcând excepție.
Specialiștii cardiologi spun că afecțiunile cardiovasculare, cum este infarctul, pot fi prevenite dacă se iau anumite măsuri. „Medicina bazată pe dovezi a arătat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite în totalitate. Se poate face printr-un stil de viață sănătos. Așa că este bine să adoptăm o alimentație sănătoasă, bogată în uleiuri vegetale, fructe și legume. Tensiunea arterială trebuie menținută sub 140/90 mm Hg, nivelul de colesterol din sânge trebuie ținut sub observație (colesterol total sub 200 mg/dl și LDL – colesterol sub 115 mg/dl) și la fel și glicemia (sub 100 mg/dl). Iar greutatea corporală trebie menținută în limite normale“, explică dr. Rodica Moise, medic specialist cardiologie.
Factorii de risc
Cel mai important factor de risc asociat infarctului este fumatul. Urmează apoi, nivelul crescut al colesterolul „rău“ LDL, hipertensiunea, diabetul, obezitatea, sedentarismul și stresul. Periodic trebuie efectuate mai multe analize și investigații pentru identificarea acestor factori. În cazul în care medicul descoperă prezența unor anumiți factori de risc, vă va recomanda și schimbări ale stilului de viață la care va trebui să vă adaptați.
Simptomele infarctului
Infarctul miocardic poate debuta brusc și intens, dar se poate manifesta și prin durere și presiune în piept, în timpul mersului, în special când e frig sau foarte cald, ori în timpul nopții. „Aceste dureri, sub forma unor senzații de strângere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimțite în spatele sternului și pot iradia în brațul stâng, spre falcă, uneori în spate. De obicei, dispar în 3-4 minute. Infarctul se poate manifesta și prin respirație dificilă, transpirație, vărsături, bătăi de inimă rapide sau neregulate“, spune medicul specialist.
Măsuri de prevenire a infarctului
Cele mai simple reguli de prevenire se referă la alimentație și la stilul de viață.
- Consumați alimente bogate în fibre pentru că ele scad tensiunea arterială și țin bolile de inimă la distanță. Consumați fructe , legume și produse din cereale integrale, surse bogate de fibre. Înlocuiește pâinea albă cu pâine din făină integrală, de preferat din secară.
- Mâncați pește de trei ori pe săptămână deoarece acesta este bogat în acizi grași Omega-3. Puteți lua și suplimente pe bază de ulei de pește, deoarece scad tensiunea arterială și colesterolul. Iar lactatele pe care le consumați nu ar trebui să aibă grăsime mai mult de 1,5%.
- Diminuați cantitatea de carne de porc și de miel pe care o soncumați. Este bogată în grăsimi „rele“ care se depun pe artere, încetinind funcțiile cardiace. Mâncați fără sare, deoarece surplusul de sodiu reține apa în organism. Evitați produsele de tip fast-food, cartofii prăjiți, prăjiturile, gogoșile, covrigii și biscuiții și reduceți sonsumul de cafea.
- Testați-vă anual colesterolul și luați măsuri dacă valorile acestuia sunt mari. Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol „rău“ sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de a face boli cardiovasculare.
- Renunțați la fumat. Nicotina îngustează arterele.
- Faceți mișcare. Alergatul, deplasarea cu bicicleta, gimnastica aerobică, plimbările, urcarea scprilor și vâslirea îmbunătățesc funcționarea inimii, a plămânilor și circulația sangvină.