Cu ceva timp in urma, am inceput sa-ti ofer un sumar de informatii de specialitate, despre ranile emotionale si cum le recunosti in viata ta sau la ceilalti membri din mediul tau cotidian. Azi iti scriu despre rana de nedreptate, ultima din seria traumelor emotionale ce se pot activa in copilaria mica. Rana de nedreptate apare intre 4 si 6 ani si se activeaza in relatia cu parintele de acelasi sex.
De ce cu acest parinte ? Deoarece parintele de acelasi sex cu copilul, este model de invatare cum sa se iubeasca pe el insusi, cum sa iubeasca si cum sa ofere iubirea. Neurostiinta specifica ca acum copilul isi creioneaza personalitatea. Universul lui este mediul familial si gradinita, locuri in care se dezvolta si asimileaza din caracterele oamenilor cu care interactioneaza. La aceasta varsta, se dezvolta blocaje in dezvoltarea armonioasa a personalitatii copilului. Exemplele sunt multiple si complexe: acasa este incorsetat intr-o multitudine de norme si reguli aplicate lui, dar permisive pentru adulti, la gradinita alte reguli si obligatii in neconcordanta cu dinamica si unicitatea lui. Chiar simpla impunere rigida, fara negocieri sau aprecieri, a tinutei vestimentare cu care este imbracat copilul, declanseaza in micutul omulet, frustrari greu de gestionat si verbalizat. Se va simti ,,atacat,, in individualitatea lui, iar toate acestea duc catre rigiditate emotionala inca din adolescenta. Pana la constientizare si vindecare, vor fi distanti emotionali si nu vor intelege atasamentele de iubire din relatii. Vor avea mereu separari bruste in relatiile lor. Are si un tipar verbal specific: ,,nu-i corect”ce mi se intampla” sau ,,nu-i cinstit ce patesc”. Are o placere sa intre in polemica, criticand doar faptele altora; ,,uite ce ne face Statul, ce ingrozitori sunt bancherii”etc. Se va supara usor, in cazul in care cineva se va razgandi in relatia cu el. Va accepta foarte greu sau deloc si dreptatea celorlalti. Va atrage persoane in jurul lui, ce se vor comporta in asa fel incat sa se simta conform ranii sale emotionale. Chiar si corpul lui fizic, are o anumita conformatie: mers rigid, umerii mai lati decat soldurile. Frica din spatele acestei rani emotionale, este teama lui ca ceilalti nu vor fi suficient de afectivi cu el.
Pentru echilibrare emotionala si armonizarea relatiilor sale cotidiene, este nevoie de psihoterapie si constientizarea cauzei felului sau de a fi. Si cand te gandesti ca totul a pornit cu mult timp in urma, de la o banala lipsa de afectivitate si manifestare a iubirii, in relatia cu propriul parinte, care l-a creat. Iar multi parinti clacheaza in relatia de convietuire cu proprii copii. Pentru preintampinarea acestei stari la maturitate, este utila autoeducarea si indrumarea unui specialist terapeut. Daca te regasesti in descrierea de mai sus, te invit sa te observi detasat si sa urmezi sfaturile scrise in articol. La final, iti doresc ca Bunul Dumnezeu sa-ti ofere tot ceea ce iti este necesar, pentru evolutia ta, alaturi de toti ceilalti.
Cu drag, phLilliana.
Articole anterioare: