Psiholog Liliana Sînziana Scrioșteanu

Liliana Sînziana Scrioșteanu este psiholog – psihoterapeut integrativ autonom cu atestat de Liberă Practică, eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Are competențe în: psihoterapie, tulburări de comportament alimentar, psiho-oncologie,NLP, consiliere premaritală, terapie de cuplu, consiliere apartinatori TSA, consiliere părinți aflați în dificultate, dezvoltare personală, psihoeducație, inteligență emoțională/socială/spirituală/cognitivă și educație medicală. Este președinte al Asociației ,,Lemaan Ahai România”, manager proiecte umanitare și voluntar. Se consideră o persoană perseverentă, optimistă, asertivă, tenace, răbdătoare, empatică și spirituală.

 R: Cum definiți domeniul in care lucrati ?

Liliana Sînziana Scrioșteanu: A defini psihoterapia poate fi provocator datorită diversității sistemelor teoretice existente. Consider ca poate fi definită ca fiind o acțiune psihologică, personalizată , făcută sistematic si planificata, pornind de la un sistem teoretic conceptual, exercitată de un psihoterapeut acreditat, către client, intr-un demers comun de evoluție.

Principiul care stă la baza psihoterapiei enunță că, în fiecare om există capacitatea de autovindecare, iar rolul psihoterapiei fiind de înlăturare a crizelor existențiale și funcționarea normală a psihicului.

R: Cum se vede starea de sănătate a românilor, din acest unghi ?

Liliana Sînziana Scrioșteanu: Conform statisticilor publicate, starea românilor, generic vorbind, este in declin de cca 15 ani. Dpdv psihologic, stările psihică (mentală) și biologică, sunt influențate de mediul în care trăiește fiecare persoană. Pornind de la aceste date concludente, avem urmatoarele situatii: 

-există medii nocive de trai, in care populația are o stare de sănătate foarte deteriorată, 

urmează mediu relativ modern de trai, unde se pot întâlni cazuri uşor precare, mediul modern ,unde lipsa stării de sănătate este conștientizată in crizele existențiale si mediul tradițional, de unde se raportează statistic, cazuri ușoare, sporadice de îmbolnăviri sezoniere sau datorate vârstei a treia.

R: Care sunt cele mai întâlnite 7 situații (afecțiuni, boli) din domeniul în care activați și care sunt cauzele aparitiei lor ?

Liliana Sînziana Scrioșteanu: Cele mai frecvente afecțiuni ce reies din anamneză, denumite generic ,, boli psihosomatice” ,  sunt : bolile endocrine (neiubirea de sine), obezitatea (lipsa afectivității, mai ales in copilărie), bolile de rinichi (frică exagerată), cancerul (răni sufletești profunde si nerefulate), astm, asfixiere, atacuri de panică  (toate plecând din teamă zilnică), afecțiunile oculare (simbolizează incapacitatea de a privi in viitor cu bucurie), infertilitate  (frica de a fi părinte), cogniție deficitară (traume), dependențele (defulări ale refulărilor închistate în subconștient. Faptul că nu ştiu cum să se iubească pe sine, oamenii).

R: Care sunt cele mai importante 7 lucruri ce ar trebui sa le cunoască clientii/pacienții si potențialii clienti ?

Liliana Sînziana Scrioșteanu: Bazându-mă pe educația profesională si experiența de viață, consider că cele mai utile, dar si importante, lucruri sunt: 1. Educația;  2. Autocunoaşterea; 3. Regăsirea puterii interioare; 4. Conștientizarea; 5. Trăirea în prezent; 6. Intuiția; 7. Spiritualitatea

Iar prin intermediul dvs, le recomand, să caute recomandări de specialitate, deoarece informația de calitate îți conferă un statut privilegiat.

R: Un mesaj pentru români, de Ziua Mondială a Sănătății.

Liliana Sînziana Scrioșteanu: Asociatia mea are un logo ptr viziunea activităților sale; OMUL -Educat, Sănătos,  Înțelept, Spiritual. Aşa că, de Ziua Mondială a Sănătății voi spune doar ,,Mens sana in corpore sano „. Oare cine a spus ceva atât de banal ?