10.9 C
București

7 întrebări despre prima menstruație. Răspunsurile specialistului

Importante

Este un moment important, dacă nu poate cel mai important, în viața unei adolescente care vine la pachet cu numeroase întrebări la care răspunde dr. Corina Mireanu, medic primar ginecolog.

Prima menstruație este însoțită de schimbări precum dezvoltarea sânilor și apariția părului pubian și a celui axial. Este un semn că organismul s-a dezvoltat îndeajuns pentru a face față unei eventuale sarcini.

„Apariția primei menstruații este legată de sistemul endocrin, care controlează maturitatea aparatului reproducător. De obicei, apare la 2 ani după începerea dezvoltării sânilor și la 4-6 luni după apariția părului pubian și axilar. Apariția primei menstruații este condiționată de greutate, înălțime, dar și de factori genetici, de mediu sau de alimentație. Nu toate femeile au cicluri menstruale fixe, de 28 de zile. Însă acest lucru nu înseamnă că nu au cicluri menstruale regulate. Ciclurile menstruale normale au o durată cuprinsă între 21 și 32 de zile, cu precizarea că trebuie să aibă același model, lună de lună, caracteristic fiecărei femei.“, spune dr. Mireanu.

  1. Ce este ciclul menstrual? „Sub influența hipotalamusului și a glandei hipofize, ovarele secretă hormonii estrogen și progesteron care, la rândul lor, controlează endomtrul (țesutul care căptușește cavitatea uterină). Aceste modificări pregătesc endometrul pentru sarcină sau pentru eliminarea mucoasei uterine – menstruația. Perioda dintre două menstruații se numește ciclu menstrual. Se calculează din prima zi în care apare sângerarea, până în ziua precedentă următoarei menstruații, în general un interval de 28 de zile.“
  2. Câte zile durează? „Sângerarea menstruală poate dura între 1 și 7 zile, cu o medie de 3-5 zile.“
  3. La ce vârstă apare? „Prima menstruație poate apărea în jurul vârstei de 12 ani, dar poate surveni oricând între 9 și 16 ani. Dacă nu se întâmplă până la 17 ani, este recomandat consultul medical.“
  4. Este însoțită de durere? „De cele mai multe ori, prima menstruație este lipsită de durere, dar asta nu este neapărat o regulă. Celelalte cicluri menstruale pot fi însoțite de crampe abdominale. Acestea sunt contracții ale uterului pentru a elimina țesutul de care nu mai are nevoie.“
  5. Care sunt metodele de protecție? „Sunt recomandate tampoanele absorbante externe. Cele intravaginale sunt de evitat, pentru că favorizează apariția infecțiilor, întrucât pot deveni medii de cultură pentru bacteriile patogene, dezechilibrând flora vaginală.“
  6. Care este igiena intimă corectă în timpul menstruației? „Pentru evitarea unor eventuale infecții, este recomandată spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte și după schimbarea tampoanelor. În această perioadă, trebuie acordată atenție toaletei locale de minimum două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie.“
  7. Ce cantitate de sânge se pierde? „La prima menstruație, cantitatea de sânge pierdută este mică, urmând ca volumul să crească în timpul celorlalte cicluri menstruale. De asemenea, în primele luni menstruația este neregulată“

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole