Dacă ai probleme cu greutatea nu înseamnă că trebuie să te înfometezi. Urmează câteva sfaturi ale nutriționistului și schimbă-ți stilul de viață.
„Dieta nu înseamnă numai renunțarea la zahăr, pâine și cartofi. Dieta sănătoasă este mult mai mult. Este despre obiceiuri alimentare pe care trebuie să ni le schimbăm. Nu trebuie să sărim peste mesele principale, trebuie să bem apă multă și să nu uităm de fructe și legume. Când vrem să slăbim este important sămâncăm încet și fără să facem altceva în același timp, să nu ne ridicăm de la masă nici flămânzi, nici prea sătui. Și să nu existe nicio masă la care să nu consumăm vegetale în cantitate mare“, spune Mirela Stamate, medic nutriționist.
„Oamenii fac două mari greșeli când vor să slăbească: vor să piardă kilograme extrem de rapid, iar dacă au slăbit cred cănu mai este nevoie să țină sub control aportul caloric. Trebuie să ne ferimde alimentele bogate încalorii. Legumele sunt secretul, pentru că ele nu au multe calorii și putem mânca oricât de mult vrem. Și fructe trebuie mâncate, dar trebuie evitați strugurii pentru că sunt bogați în glucoză, iar dacă îi mâncăm în cantități mari, au un aport major de calorii.“, explică Stamate.
Importanța micului dejun
Un mic dejun bogat în proteine și fibre te ajută să menții starea de sațietate mai mult timp. „Astfel vei face alegeri alimentare mai potrivite pe parcursul zilei. Stai departe de covrigi, cereale pline de zahăr și de produsele de patiserie, care te pot tenta la primele ore ale dimineții“, spune nutriționistul.
Multe legume în farfurie
Este important ca la mesele principale să mănânci cât mai multe legume. Cu cât mai multe legume, cu atât mai multe șanse de succes să slăbești. „Legumele sunt bogate în substanțe nutritive importante, care ajută corpul să se mențină sănătos și energic. Ele conțin fibre, care induc senzația de sațietate. „Poți adăuga o porție de legume de 150-200 degrame la cel puțin una dintre mese, timp de o săptămână. Include-le treptat, apoi, în mai multe preparate și la celelalte mese“.,spune nutriționistul.
Mănâncă încet
Nutriționiștii ne sfătuiesc să mestecăm fiecare îmbucătură de mai multe ori și să savurăm mâncarea din farfurie. Încearcă să pui furculița jos, între îmbucături. De ce acest truc? „Trucul cu furculița te ajută să mănânci mai încet, și așa vei descoperi o tactică simplă pentru a reduce caloriile. Chiar și americanii au spus într-un studiu că, mâncând încet,vei observa că preparatele din farfurie au un gust mai bun.“, explică Stamate.
Nu sări peste mesele principale
Mesele regulate te ajută să nu mănânci compulsiv. „Dacă în timpul zilei nu mănânci echilibrat, la cină vei tentată să mănânci mai mult, iar asta te predispune la îngrășare, mai ales că la ultima masă a zilei ar trebui să mâncăm cel mai puțin. La cină poți mânca o salată, legume la wok, sotate sau fierte după plac“, explică medicul nutriționist.
Hidratează-te
Se întâmplă ca senzația de foame să fie cauzată, de fapt, de sete. Acea foame falsă te poate determina să iei gustări nesănătoase atunci când corpul tău are nevoie doar de hidratare.