19.7 C
București

Cancerul ar putea fi descoperit în numai 10 minute

Importante

O procedură deloc costisitoare arată dacă pacientul are celule canceroase în organism, dar nu spune în ce zonă și cât de avansată este boala. Este descoperirea uluitoare a cercetătorilor australieni.

Oamenii de știință au descoperit un test de cancer care poate detecta urme ale bolii în sângele pacientului în numai 10 minute, potrivit The Guardian. Testul care este foarte simplu și ieftin folosește un fluid care își schimbă culoarea pentru a scoate la iveală celulele maligne oriunde s-ar afla în organism, iar rezultatele sunt oferite în mai puțin de 10 minute.

În timp ce testul este încă în procesul de dezvoltare, se creează astfel calea prin care detectarea acestei boli se poate face printr-un test de screening de rutină pe care l-ar putea face medicii printr-oprocedură simplă.

Un instrument extraordinar

„Un avantaj major al acestei tehnici este faptul că este foarteieftin și extrem de simplu de făcut, așa că ar putea fi implementat în clinici foarte rapid“, spune Laura Carrascosa, cercetător la Universitatea din Queensland.

Testul are o sensibilitate de 90% ceea ce înseamnă că ar putea detecta cancerul în 90 din 100 de cazuri. Ar putea fi folosit ca o verificare inițială a prezenței acestei boli în organism, efectuată de medici înainte de alte investigații mai elaborate și concentrate pe anumite organe ale organismului.

„Tehnica noastră ar putea fi o unealtî de screening pentru a informa medicii că un pacient ar putea avea cancer, dar ar putea cere și alte teste, prin alte tehnici pentru a identifica tipul de cancer și stadiul în care se află“, spune Carrascosa.

Metodă ieftină și accesibilă

Pentru a efectua testarea cancerului în zilele noastre, medicii trebuie să facă o biopsie din tumoarea suspectă a pacientului. Procedura este invazivă și se bazează pe o inflamație a pacientului sau pe diverse simptome care ar putea semnala cancerul. Un test mai puțin invaziv are potenșialul de a detecta cancerul mai devreme și ar putea transforma modul în care pacienții sunt supuși unui screeening pentru descoperirea bolii.

Testele de laborator au arătat că oamenii de știință au putut face diferența între ADN normal și cel cu cancer doar văzând cum se schimbă culoarea în soluția cu particule aurii care au fost vizibile ochiului timp de câteva minute.

„Acest test ar putea fi făcut în combinașie cu alte teste simple și ar putea deveni un instrument de diagnosticare foarte puternic care nu numai că poate să spună dacă ai cancer, dar ar putea spune în viitor și ce tip ai și stadiul în care se află boala“, spune Carrascosa.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole