23.1 C
București

Cum să „traduci“ corect analizele medicale

Importante

Cu siguranţă ai o listă cu ce să faci de-a lungul anului. Nu uita însă de analizele medicale anuale. Rezultatele vor fi interpretate de medic, dar iată un mic ajutor pentru „traducerea“ lor.

Globulele roşii (eritrocite)

Valorile normale ale numărului globulelor roşii din sânge (RBC) variază,la femei,între 4,2 şi 5,4 milioane celule/mm cub,iar la bărbaţi între 4,7 şi 6,1 milioane celule/mm cub. Un număr mare de celule roşii poate indica presiune mică de oxigen în sânge,deshidratare,boli congenitale de inimă sau afecţiuni renale. Un număr mai mic al acestora arată o anemie,declanşarea unei leucemii sau distrugerea măduvei osoase. Procentul de globule roşii sau hematocrite (HCT) este la femei de 35-45%,iar la bărbaţi de 40,7-50,3%. Valoarea scăzută poate să semnaleze prezenţa unor anemii sau hemoragii. O valoare ridicată poate fi semnul unei deshidratări severe sau oxigenarea defectuoasă a sângelui.

Globulele albe (leucocite)

Valorile normale între care trebuie să se încadreze numărul globulelor albe din sânge,atât la femei,cât şi la bărbaţi,sunt cuprinse între 4.500-10.000 de celule/mm cub. Numărul scăzut de celule albe (WBC) poate indica distrugerea măduvei osoase,boli vasculare. Un WBC crescut este un indicator pentru infecţii,inflamaţii,alergii,leucemie. Numărul de trombocite (PLT) normal,şi la femei,şi la bărbaţi,este între 150.000-400.000 de celule/mm cub. O valoare scăzută poate indica fragilitatea vaselor de sânge.

La femei,VSH are valori normale între 6 și 13 mm la o oră. Valorile crescute semnalează existenţa unei infecţii în organism sau o dereglare a funcţiei unor organe interne. Colesterolul este „vinovat“ de apariţia bolilor cardiovasculare prin depunerea pe pereţii vaselor de sânge. Există colesterol „bun“,HDL,şi „rău“,LDL . Valorile normale ale HDL sunt de 45-150 mg/dl,iar LDL,sub 160 mg/dl. Colesterolul „rău“ mărit indică un risc cardiovascular ridicat. Valorile sub 100 ale celui „bun“ reprezintă semnul unei insuficienţe hepatice severe.

Dr. Samuel Horea, medic de familie spune: „Anual, trebuie să facem o consultaţie de bilanţ a stării de sănătate (control periodic) la medicul de familie. Recomand ca orice intenţie de a face analize,teste sau investigaţii să fie precedată de un consult medical care va completa lista acestora,adăugând poate unele la care pacientul nu s-a gândit şi excluzându-le pe cele irelevante. Procedând astfel,multe boli ar putea fi evitate,depistate precoce şi tratate înainte de a ajunge la complicaţii ireversibile.“

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole