Știm că lemnul de arțar este foarte apreciat, dar ceea ce nu știm este ce beneficii pentru sănătate ne poate aduce acest arbore. Frunzele, fructele și siropul care se extrage din coajă sunt renumite pentru efectele lor terapeutice.
Minerale și energie din arțar
Cel mai cunoscut produs este, probabil, siropul de arțar. Acesta se produce din scoarța copacului, în care se fac mai multe secțiuni, și din care se scurge seva naturală. Apoi, aceasta se fierbe până se elimină conșinutul de apă, devenind maronie și dulce.
O lingură de sirop de arțar poate asigura 22% din necesarul zilnic de mangan al organismului și 5% din cel de zinc. Manganul este un mineral important în ceea ce privește producerea de energie în organism, favorizând funcțiile renale și hepatice, și ajutând la fixarea calciului și a celorlalte vitamine. Studiile arată că persoanele cu deficiență de mangan au un nivel scăzut de colesterol bun.
Zincul acționează ca un puternic antioxidant, întărind sistemul imunitar. Carența de zinc poate afecta numărul de celule albe din sânge și răspunsul imunitar. În plus, siropul de arțar mai conține calciu, potasiu și fier. De asemenea, siropul de arțat conține fenolie în cantități importante care ajută la menținerea valorilor normale ale glicemiei.
Tratamentele din frunze de arțar pot ameliora reumatismul
Fierbe la foc mic o mână de frunze de arțar într-un litru de vin, timp de 30 de minute. Strecoară amestecul, pune-l într-o sticlă și completează cu vin până la un litrul. Se consumă o lingură, de trei ori pe zi, fiind un tratament care poate ameliora bolile reumatice.
Frunzele pot fi folosite și extern, sub formă de cataplasme, strivite și aplicate direct pe locul dureros.
Detoxificarea organismului cu ajutorul sucului de arțar
După o perioadă de excese alimentare, sistemul digestiv are nevoie de un restart și să-și revină. Pentru asta poți folosi și un suc de arțat pe care îl poți prepara astfel: amestecă bine 2 linguri de zeamă de lămâie, 2 linguri de sirop de arțar, 1 vârf de linguriță de piper roșu și un pahar de apă plată călduță. Bea 2-3 pahare dintr-un astfel de suc de 2-3 ori pe zi. Poți face o cură care să durezeminimum 10 zile și maximum 30.
Pentru rezultate eficiente ar fi bine ca în această perioadă să consumi alimente mai mult sub formă lichidă, și să eviți alcoolul, cafeaua și băuturile carbogazoase.
Ceaiul de arțar, de ajutor în bolile respiratorii
Și ceaiul de arțar este un bun energizant pentru organism, dar mai are și alte beneficii pentru sănătate. Fierbe și dă în clocot o linguriță de frunze de arțat mărunțite în 250 ml de apă clocotită, și lasă câteva minute la infuzat.
Bea câte 50 de ml înainte de masă, de maximum 3 ore pe zi. Ceaiul este eficient și în tratarea bolilor acute și cronice ale aparatului respirator, afecțiunilor renale și a herpesului.
Adjuvant în stomatită și gingivită
Fierbe două linguri de frunze de arțar uscate , mărunțite, în 350 ml de apă. După primul clocot mai ții pe foc 5 minute, apoi lași la infuzat până se răcește. Faci gargară de 2-3 ori pe zi.
Poate alunga stresul
La un litru de apă adaugă o linguriță de frunze de arțat, talpa-gâștii, roiniță și sunătoare, mărunțite. Fierbi amestecul și îl infuzezi, acoperit, până se răcește. Consumi această băutură în timpul zilei, între mese. Urmezi cure scurte, de 5-7 zile, în fiecare lună, pentru o stare de bine.