Odată cu venirea sezonului rece, apar primele cazuri de gripă, o infecţie respiratorie care afectează întregul organism. Cea mai eficientă metodă de protecţie pe care o recomandă medicii este vaccinarea antigripală.

Simptomele pot fi durerile de cap, cele musculare şi de gât, febra, tusea şi oboseala accentuată Virusurile gripale pot da şi complicaţii, precum penumonia, sinuzita, bronşita şi otita medie.

Când se administrează vaccinul antigripa

Vaccinarea antigripală oferă o protecţie de minimum 6 luni, însă tulpina virusului se reproduce în fiecare an. Din acest motiv, vaccinul trebuie repetat anual, întrucât tulpina care declanşează gripa într-un sezon va fi diferită de cea din anul precedent.

Vaccinul are în compoziţie tulpini virale inactive, care, odată ajuns în organism, determină sistemul imunitar să producă anticorpi, cu rol de protecţie împotriva unei eventuale infecţii. 

„ Pentru că experţii nu pot estima niciodată cu precizie când va fi exact sezonul gripei, indicat ar fi ca vaccinul antigripal să se administreze începând cu lunile august-septembrie, pentru a oferi protecţie împotriva întregului sezon, chiar dacă acesta poate persista până în luna martie. Vaccinul antigripal se administrează de către medic, intramuscular sau subcutanat şi poate fi făcut concomitent cu alte vaccinuri, dar în locuri diferite. La pacienţii cu imunodeficienţe şi la copiii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomandă vaccinarea de 2 ori la interval de 4 săptămâni“, explică dr.Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Există efecte adverse

Tulpina virusului este inactivă și în consecință nu poate declanşa gripa după vaccinare, însă unele persoane pot avea anumite reacţii adverse de scurtă durată în locul injectării, cum ar fi durere, eritem sau prurit.

Mai rar se declanşează febra, cefaleea, frisoanele sau vărsăturile, însă simptomele durează 1-2 zile. Vaccinul antigripal nu se administrează persoanelor care suferă de răceală sau de alte infecţii respiratorii şi celor care sunt alergice la substanţele componente ale vaccinului, în special la ouă.

Vaccinarea antigripală este recomandată și gravidelor

Deşi imunizarea este recomandată tuturor, sugarii, vârstnicii (peste 65 de ani), gravidele şi persoanele care suferă de afecţiuni cronice, cum ar fi astm sau boli de inimă, sunt cele mai predispuse la complicaţiile gripei. Vaccinul antigripal este recomandat şi femeilor însărcinate, deoarece ele sunt mai sensibile şi pot să se molipsească mai uşor. În acelaşi timp, dacă sunt vaccinate, vor fi imunizaţi şi copiii nenăscuţi pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.